Pečenje ribe u rerni umesto prženja u tiganju je nešto što primenjujem već godinama unazad (pečena pastrmka u rerni, pečeni šaran u rerni,...), jednostavnije je, manje se masnoće troši, manje vremena se stoji pored šporeta, pogotovo ako pečete veće količine ribe. Ukus? Nema razlike u odnosu na ribu prženu u dubokoj masnoći.

U svojim "ranim radovima" sam već pisala o melezima, babuškama odnosno srebrnim karašima (latinski naziv ove ribe je Carassius gibelio), a napisala sam i da osim u tiganju ribu možete pržiti i u talandari ili tanjirači. Međutim, ovoga puta pišem samo o pečenju meleza u rerni, jer su me mnogi pitali, i još uvek pitaju kako da ispeku ribe u rerni. Odgovor je u nastavku.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg svežih meleza,
  • 1 kašika masti,
  • 2-3 kašike brašna,
  • so, biber i sitna crvena paprika.

Napomena:

Umesto pšeničnog brašna možete koristiti i kukuruzno brašno ili mešavinu.Možete dodati i kukuruznog ili pšeničnog griza da bi korica bila još krckavija. Umesto masti možete koristiti ulje, ali za moj ukus, ova vrsta ribe je najlepša kada se prži sa domaćom svinjskom masti.

Priprema:

Idealno je da vam ribu očiste u ribarnici. Najbrže i najjednostavnije. Naravno da se podrazumeva, da ako ste ih sami upecali ovaj korak sa čišćenjem ne možete da preskočiti. Kako god, ribu treba dobro očistiti i oprati od krljušti i iznutrica.

Rernu uključite da se greje na 220-250°C.

U tepsiju stavite papir za pečenje i stavite mast. Stavite u rernu da se mast ugreje.

Očišćenim melezima (babuškama) što sitnije nareckajte gornji deo tela između kičme i leđnog peraja (na svaka 1-2 milimetra), da bi usitnili sitne kosti uz kičmu, koje se tu nalaze. Kada to uradite posolite i pobiberite ribu spolja i iznutra i uvaljate u smešu od brašna sa dodatkom bibera i sitne crvene paprike. Pošto volimo ljuto, ja stavljam ljutu papriku u ovu mešavinu brašna, a vi uradite po svom ukusu.

Izvadite tepsiju iz rerne i stavite meleze, tj. babuške koje ste uvaljali u brašno. Ribu odmah okrenite da bi ona donja, masna strana bila gore. Tako nema potrebe da dodajete više masnoće. Sve stavite u zagrejanu rernu i pecite 15-20 minuta. Nakon tog vremena, izvadite tepsiju, ribu okrenite još jednom i sve vratite u rernu dok se melezi sasvim ne ispeku i postanu dovoljno krckavi.

Kod pečenja u rerni morate dobro da poznajete taj vaš uređaj, jer ono što kod mene piše da je 250, kod nekog je takva temperatura možda na podeku gde piše 200. Termostati i pokazivači temperature na različitim rernama rade različito i svakako se nemojte iznenaditi ako kod vas pečenje na istoj temperaturi traje duže ili kraće od onoga što sam ja napisala. Ono što treba da vam bude vodilja, to je da riba treba da se peče okvirno 30-45 minuta. Ne sme da pregori i da ima crnu kožu, nego mora da bude krckava. Zbog već pomenutih sitnih kositju ova ribe mora da bude reš, krckava kako vam one (koščice) ne bi pravile probleme.

Pečenu ribu poslužite uz prilog i salatu po želji.

peceni melezi u rerni

peceni melezi u rerni 2

peceni melezi u rerni 13

peceni melezi u rerni 11

peceni melezi u rerni pinterest

Podelite na društvenim mrežama