Da li je smuđ ili je leptir? Vodeni leptir. Ako postoji recept koji se zove leptir pile, zašto ne bi mogao da postoji leptir smuđ? Mada, kada malo bolje razmislim, ovako pečeni smuđ sa izdignutim perajima više liči na neku drevnu dunavsku aždaju nego na leptira.

Sastojci:

  • 1 smuđ od 1 kg,
  • 200 g masnijeg sira (za ovaj recept sam koristila staparski sir iz kačice),
  • 1 kg skuvanog krompira,
  • so, biber.

Napomena:

Za ovaj recept je bolje da riba bude barem 1 kg, jer ćete veće primerke smuđa lakše otkostiti. jeste da su ve'i primerci ribe i stariji i meso bude suvlje, ali zato se dodaje masniji sir kako bi meso omekšalo i bilo sočnije. Umesto Staparskog sira, ako nemate gde da ga kupite, možete koristiti i bilo koji drugi masniji sir ili stari kajmak ili neku drugu masnoću.

leptir smudj

leptir smudj 2

Priprema:

Smuđa sa donje strane isecite tako da možete da mu izvadite rebra i kičmu. Jeste malo pipavo, ali ako ne zante sami možete zamoliti u ribarnici da oni izvade kosti. Ali, svakako mislim da to ne bi nikom trebalo da predstavlja veliki problem, pod uslovom da imate dobar i oštar nož i malo snage u prstima. Nemojte se obeshrabriti ako vam to baš i ne uspe najbolje ili ako vam ostane koja kost, riba će se svakako ispeći, jedino što ćete, kao i kod sve ostale ribe, morati malo da pripazite na kosti.

Uljkučite rernu da se greje na 250°C.

Smuđa posolite, pobiberite i napravite zareze na leđnoj strani. Sir rasporedite u u i oko tih zareza, sve zajedno postavite u tepsiju obloženu papirom (vidi sliku). Oko smuđa rasporedite na kolutove isečen krompir. Krompir prelijte uljem, pospite biberom i tucanom ljutom paprikom (po ukusu).

Sve zajedno stavite u zagrejanu rernu i pecite otprilike 30 minuta ili dok sve ne porumeni. Bitno je da se peče što je kraće moguće na višoj temperaturi, kako se smuđ ne bi presušio. Ovako ispečeni smuđ upiće masnoću od sira i svakako je jedan od najboljih načina pripreme ove ribe (uz smuđ orli) da ona ostane meka i sočna.

Pečenog smuđa poslužite dok je topao uz salatu po želji.

leptir smudj 6

leptir smudj pin

Podelite na društvenim mrežama