Pečene ili grilovane jagnjeće krmenadlice su nešto najslađe od slanih jela koje možete napraviti. Baš kao ona čuvena izreka "i jagnje je slađe kada se dobro posoli" i to bez obzira da li volite ili ne ovu vrstu mesa.

Ono što je karakteristično za našu zemlju, veoma je teško kupiti jagnjeće (ili praseće) meso u manjim količinama. Obično se prodaje na komad ili "jadnih" pola jagnjeta (samo pola?!). Da li je to zato jer se podrazumeva da "jagnjeće brigade" ni ne počinju obrok bez kile pečenog mesa, ne znam i ne zanima me.

Ono što mene zanima je to da postoje retki marketi i specijalizovane radnje, gde postoji mogućnost kupovine tačno određenog dela mesa, kao što su rebarca ili plećka ili, kao u ovom mom primeru, samo krmenadlice. Zahvaljujući njima, ne morate više da se pitate šta da uradite sa pola jagnjeta, glavom i iznutricama, koje vam mesari obavezno uvale uz meso, jer ni njima to ne treba, a fino podiže težinu i cenu i tako već skupog mesa. U krajnjem slučaju ako i nemate gde da kupite samo malo mesa, imate zamrzivač, i višak uvek možete zamrznuti i koristiti po potrebi (za čorbe, paprikaše i sl.).

U ovom receptu iskorišćene su samo jagnjeće krmenadlice sa rebarcima. Idealan recept kada spremate jagnjeći ručak za 2-4 osobe.

jagnjeci kotleti 5

Sastojci:

  • 2 kotleta po osobi,
  • malo maslinovog ulja,
  • origano, ruzmarin, bosiljak,
  • prezla,
  • so i biber.

Napomena:

Kombinaciju začina možete sami napraviti ili kupiti već neku gotovu mešavinu po vašem ukusu. Ovog puta sam pravila, neku "grčko-mediteransku" varijantu, ali ako su vam draže istočnjačke možete koristiti i mešavine začina kao što su ras el hanout ili garam masala, kari ...

Priprema:

Jagnjeće kotlete posolite, pobiberite, utrljajte začine i na kraju uvaljajte u prezle. Prezla je u ovom jelu dodatak za krckavost. Osim toga krmenadla će biti sočnija u sredini.

Kotlete pecite na uljem premazanom gril tiganju (ili roštilju), na srednje jakoj temperaturi po 3 minuta sa svake strane. Kotletići treba da se peku što kraće, da sredina ostane sočna i rozikasta, a da spolja dobiju reš koricu. Dobar nivo pečenosti za svakog označava nešto drugo, za nekog je to slabo pečeno meso, za nekog drugog je to prepečeno meso. Zbog toga vreme pripreme prilagodite vašem ukusu. Ovih 3 minuta sa svake strane je idealno pečeno meso za moj ukus - nije poptupno roza, ali je još uvek sočno i mekano.

Pečene kotlete poslužite sa salatom ili nekim drugim prilogom po vašem izboru.

jagnjeci kotleti 5

jagnjeci kotleti 7

Podelite na društvenim mrežama