Krompir i kobasice, savršenstvo jednostavnosti. Brzo i jednostavno se priprema, nije potrebno veliko kulinarsko umeće, jeftino,... Osim toga, krompir i kobaje možete peći kako u rerni električnog šporeta, ili u "Smederevcu", tako i u foliji na roštilju, ili otvorenoj vatri, u zemljanoj ili nekoj drugoj vatrostalnoj posudi...

Mirisom ovo jelo podseća na krompiraču, ali samo podseća zbog luka i paprike u kobasici.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg krompira (otprilike),
  • 300 g sveže roštilj kobasice (ili ista količina dimljene, polusuve kobasice),
  • 1/2 l piva,
  • so i biber po ukusu.

Napomena:

Pošto su kobasice obično veoma slane, soli za krompir je potrebno vrlo malo. Ako koristite suvu kobasicu, iseckajte je na sitnije komade i stavite je na dno posude, kako bi se kuvala u pivu i kako ne bi bila previše suva, a ako ne volite pivo zamenite ga istom količinom vode ili supe. Kobasici možete pridodati i iseckanu suvu slaninu ili krupnije nasečen crni luk, ljutu papriku itd. Jedan deo krompira možete zameniti skuvanim belim pasuljem, a deo običnog krompira možete zameniti batatom koji daje posebnu slast jelu. Možete dodati i kisele jabuke... u zavisnosti od začina i dodataka, od jednostavnog i običnog krompira sa kobasicom, možete napraviti jedno veoma aromatično i pikantno jelo. A sve po vašem ukusu.

krompir sa kobasicom 4

U vatrostalnu posudu, sa poklopcem (ako nemate poklopac zatvorite aluminijumskom folijom), stavite krompir isečen na četvrtine (ako su krompiri sitniji na polovine ili cele) i kobasicu isečenu na manje komade.

Sve malo posolite i pobiberite i kao što rekoh, vodite računa samo o slanoći kobasice, da ne presolite jelo. Prelijte sa sasvim malo ulja (masnoća vam i nije potrebna ako su kobasice masne) i pivom. Sve izmešajte, poklopite. Pecite u rerni zagrejanoj na 180-200°C oko 1 sat. Vreme pečenja zavisi od veličine komada krompira, što je krompir krupniji trebaće mu više vremena da se ispeče. Svakako ne treba da pečete kraće od 45 minuta.

krompirici sa kobasicom 6

domace kobasice 2

krompirici sa kobasicom 3

domace kobasice

domace kobasice 7

Podelite na društvenim mrežama