Osim suvih šljiva u slanini, sveže, kisele jabuke su savršeno voće u kombinaciji sa dimljenim mesom. Vrlo jednostavan recept za prilog ili predjelo ili užinu u formi pečenih jabuka sa šunkom. Ako znamo da se šunka vole i da se jabuke kao "rajsko voće" odlično slažu sa svinjetinom, logično je i da se jabuke i šunka vole međusobno.

Dobro, mogla bih dodati da se voli i slanina, ali to je već tema neke druge rasprave. Svakako, sa šunkom jelo je manje masno, ali masnija slanina posle pečenja je krckavija u odnosu na šunku koja je po meni mnogo bolja presna sa presnim jabukama. Uostalom probajte, pa procenite sami.

Šta je potrebno za 2 osobe:

  • 2 kisele jabuke,
  • 16 listova dimljene šunke (ili mesnate slanine),
  • sveže mleveni biber (ili neki drugi začin po vašem izboru).

Napomena:

Pečena kobasica, senf i ren su u ovom receptu više kao dekoracija i prilog jabukama, iako bi trebalo da bude obrnuto. Međutim, pošto su pečene jabuke umotane u šunku mnogo ukusne, fine i sočne, u ovom slučaju su umesto priloga postale glavno jelo.

Priprema:

Svaku jabuku isecite na 8 kriški, a svaku krišku uvijte u po jedno parče šunke.

Uvijene jabuke poslažite u tespiju, pobiberite i sve zajedno stavite u zagrejanu rernu. Pecite 15-20 minuta ili dok šunka ne porumeni, a jabuke malo omekšaju. Nemojte ni preterivati sa dužinom pečenja jer jabuke ne treba da se prepeku i postanu previše mekane.

jabuke sa sunkom 00

jabuke sa sunkom 01

jabuke sa sunkom 5

jabuke sa sunkom

Podelite na društvenim mrežama