Iako sam već ranije dosta puta pisala, ponoviću još jednom - sve što može da se kuva ili peče u rerni, tako i pripremam. Ne volim da stojim ispred šporeta i iznad tiganja i tačka. Zašto onda pišem ovaj blog o kuvanju? Recimo zato što volim da pripremam hranu, seckam, slažem, kombinujem različite namirnice sa različitim začinima, volim da isprobavam tj. degustriram. Kako sam ovo napisala ispada da ni ne jedem, niti pripremam išta što podrazumeva prženje u tiganju. Nažalost nije baš tako, ali ono što za mene i nije tako loše je da posle udisanja masnih isparenja iz tiganja ne uživam baš mnogo u hrani.

Dakle, jednostavnost pripreme pastrmke sa pestom, nadoknađujem malo dužom pričom o ovoj vrsti ribe.

Znam dosta ljudi koji jednostavno ne razlikuju ribu po vrstama, što meni kao pecarošu amateru nikad nije bio problem. Isto tako sam se trudila da i svoju decu od malih nogu naučim, da prepoznaju šta im je to u tanjiru. Ne morate znati pecati, niti čistiti ribu, dovoljno je samo da prepoznate određenu vrstu u ribarnici, ili da na kraju krajeva u restoranu znate koju ribu da poručite.

Pastrmke pripadaju porodici salmonidae, gde su i mladica, losos - sto i označava reč "salmo".

Pastrmku, u odnosu na ostale vrste ribe je vrlo lako prepoznati, jer ima specifične pege po telu i tu ne možete da se prevarite i zamenite je nekom drugom vrstom. Postoji više vrsta pastrmki, ali ono što se kod nas najčešće i najviše prodaje u prodavnicama sveže ribe su gajene potočne pastrmke i kalifornijske pastrmke.

Kako da razlikujete vrste pastrmki? Lako...

pastrmka

Razlika, koju možete odmah na prvi pogled uočiti su veličina i boja. Potočne pastrmke su sitnije i imaju belo meso, dok je kalifornijska pastrmka krupnija i ima roze/crveno meso. Često ćete u prodavnicama naići na crvenkasto meso pastrmke koje se prodaje kao losos (iz istog su roda riba) ali već po ceni ćete videti da to nije pravi losos, a ako malo bolje pogledate videćete i razlike u mesu, jer losos ima prošarano masnije meso narandžaste nijanse.

Kada kupujem ribu, trudim se da uvek kupujem onu svežu, osim kada su u pitanju neke vrste kojih nema na našim prostorima i za koje je potrebno vreme da bi stigle do naših prodavnica. Nažalost, takva smrznuta riba nikad, ali nikad ne može da bude kao sveža. Postoje razni saveti kako da se odmrzne, držanjem smrznute ribe u hladnoj slanoj vodi dok se ne odmrzne... ali to nije to. Takođe, ako hoćete da taj promenjeni miris i ukus zmaskirate nečim, onda je najbolji način prženje u tiganju ili u fritezi u dubokoj masnoći. Na taj način sigurno ćete ribi ubiti svaki miris i ukus - bio on dobar ili loš (što i nije loše u slučaju smrznute morske ribe).

Pošto je sveža pastrmka veoma "nežna" i ne treba joj tretman ubijanja mirisa i ukusa, uz nju odlično idu različiti začini, ali to ne znači da treba preterivati sa njima. Jedan od meni omiljenih začina je bosiljak (recept za pesto sos), ovog puta ću samo napisati kako ga iskoristiti na još jedan način.

Kada pečem ribu za nas četvoro kupujem oko 1 kg neočišćene. Za nas je to više nego dovoljna količina, jer uvek za ručak skuvam i neku supicu, a uvek ima i nekih priloga i salata od različitog povrća.

pastrmka-sa-pestom

Na pijaci ili u ribarnici kada kupujete pastrmku, ili bilo koju drugu ribu, uvek gledajte kakve su joj oči (hahaha kao i sa onim dvonogim ribama, najvažniji je prvi kontakt očima, pa tek onda sve ostalo). Što su oči mutnije riba je manje sveža. Ali, da li je pastrmka sveža ili manje sveža, nažalost najbolje ćete oceniti tek kada počnete da je čistite. Prva stvar je da što je svežija, to se krljušt teže skida. Druga stvar po kojoj ćete oceniti svežinu je da ako su unutrašnje rebarne kosti prilikom čišćenja iznutrica odmah ispale iz mesa znači znači da riba nije najsvežija. Naravno, to ne znači da je nejestiva, ali je pouzdan pokazatelj svežine ribe. Ako na osnovu mirisa zaključite da riba nije sveža, onda je ili bacite ili još bolje i pametnije reklamirajte tamo gde ste je kupili i tražite novu i svežu.

Recept:

Očišćene pastrmke posolite i pobiberite. U unutrašnjost svake stavite po jedan kolut limuna i jednu kašikicu pesta. Složite ih u odgovarajuću tepsiju ili vatrostalnu činiju. Preko svake stavite komad putera ili ih samo premažite bilo običnim ili maslinovim uljem. Tepsiju stavite u rernu zagrejanu na 250°C i pecite petnaestak minuta ili kraće dok pastrmka ne dobije boju. Vodite računa samo da je ne prepečete da se meso ne presuši.

Uz ovako pečenu pastrmku najbolje je da poslužite neko bareno povrće, kuvani pirinač i neku salatu.

pastrmka sa pestomstara1

Podelite na društvenim mrežama