Za palačinke sa bagremom sam prvi put čula pre dosta godina od jedne koleginice sa posla, koja je inače iz Petrovaradina. Sećam se i da je nekada u Petrovaradinu bilo mnogo više bagrema nego danas. Takođe znam da mnogi rođeni u Petrovaradinu znaju za ovu poslasticu, ali ne znam da li se palačinke sa bagremom još negde prave? Da li ste vi nekada, negde jeli ili pravili palačinke sa bagremom?

Recept je veoma jednostavan, tj. jednostavan je ako znate da napravite i ispečete palačinke, jedino što je malo pipavije očistiti cvet. Ali, verujte mi da krajnji rezultat vredi to malo truda i vremena. Najveći problem u stvari je da pronađete čisto mesto gde bagrem raste, tj. mesto gde nema mnogo saobraćaja, jer ne verujem da bi neko hteo da jede cvet sa mirisom benzina i izduvnih gasova.

bagrem-cvet

Dakle, ako imate prilike ili mogućnosti  da nađete bagrem negde gde je koliko-toliko čista okolina, naberite cvet i probajte ga. Ako vam se svidi njegov miris i ukus, naberite ga malo više i probajte da napravite ove palačinke.

bagrem

Napravite testo za palačinke, kao što ga i inače pravite - verujem da svako ima neki svoj isprobani recept, ali da ipak kažem kako sam ih ja pravila.

  •  palacinke-sa-bagremom1 jaje,
  • 1 šolja brašna,
  • 1/2 šolje mleka,
  • na vrh kašikice soli,
  • 1 kašikica šećera,
  • 2-3 kašike ulja,
  • gazirane mineralne vode koliko je potrebno da razredite testo.

Od svih sastojaka napravite retko testo. A očišćene svetove bagrema na kraju dodajte u smesu za palačinke i promešajte. Količina cveta? Bilo je otprilike nekih desetak "grozdova".

Dobro zagrejte tiganj, sipajte po kutlaču testa. Kada se zapeče sa jedne strane, okrenite je (kako znate i umete - nožem ili bacanjem u vis). Ostavite je da porumeni i sa druge strane, i... to je to. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo testo.

Što se mene tiče palačinke sa bagremom su najbolje prazne tj. ne treba im nikakav dodatak, ali, ako vam tako nije dovoljno slatko ili aromatično, za jaču dozu slasti preporučujem vam da palačinke premažite bagremovim medom i pospete mlevenim orasima, iako ćete na taj način prekriti onaj karakteristični miris i ukus svežeg bagrema.

palacinke-sa-bagremom2

Podelite na društvenim mrežama