Iskreno rečeno, bob spremam otprilike jednom godišnje a možda i ređe ;) Razloga ima par: mladi, zeleni bob u mahuni je dosta skup (skup na više načina). Zašto? Do sada nikad nisam kupila (niti videla na pijaci) tako mlad bob da može da se kuva sa sve mahunarkom. Kada kupite zreli bob, morate ga očistiti i od mahune, a zatim ga blanširati i skinuti i ljusku sa zrna koja obično bude previše tvrda da bi se mogla sažvakati (nisam valjda samo ja tolika neznalica kojoj lako uvale takav stari bob?). No, kako god, moje iskustvo je da je potrebno mnogo vremena i petljancije da bi se bob pripremio za jelo. Osim toga, retko se može naći na novosadskim pijacama.

 

No, to su negativne stvari, ono što je pozitivno je kada uspete konačno da ga skuvate, dobijete interesantno, izuzetno ukusno jelo, koje je kažu neki upućeniji, bogato vlaknima, vitaminima B kompleksa, a u kombinaciji sa npr. orašastim voćem može biti obrok bogat proteinima (informacija za one koji o tome vode računa).

bobAko izuzmem vreme za čišćenje boba, ovo jelo sa mladim krompirom može biti relativno brzo gotovo, uz jednu veoma važnu napomenu: Od 1 kg boba u mahuni, kada sam ga očistila ostalo je jedva za dve, ne previše gladne osobe. Žao mi je što nisam izmerila koliko ga je bilo na kraju, ali to što je ostalo posle čišćenja je moglo stati u jednu šaku. Toliko o tome, zbog onih koji ne znaju, da se ne biste iznenadili previše, tj. ako planirate ručak za više osoba vodite računa da kupite dovoljnu količinu neočišćenog boba.

Osim boba za ovaj ručak mi je trebalo

  • oko 1/2 kg krompira,
  • jedna manja kocka feta sira,
  • pesto sos od bosiljka (ako neamte pesto iseckajte svež bosiljak),
  • so, biber i parmezan.

Napomena: vodite samo računa o količini soli koju dodajete, jer je feta dovoljno slana, da osim krompira ostalonema potrebe ostalo da solite. Ukoliko želite posno jelo koristite biljni sir.

Krompir skuvajte u slanoj vodi, a bob ste pretpostavljam već probarili pre nego što ste mu skinuli onu ljusku oko zrna? Povrće proceđeno od vode ubacite u tiganj u kojem ste zagrejali 1 kašiku putera i 1 kašiku maslinovog ulja. Dodajte pesto sos i biber i sve zajedno protresite, odnosno izmešajte tako da se krompir ne raspadne. Ostavite nekoliko minuta da se sve odole još malo zapeče.

U tanjiru po želji pospite iseckanom fetom i naribanim parmezanom.

bob krompir

Podelite na društvenim mrežama