Prošle godine sam pravila i napisala recept za slatko od đumbira, kao i recept za ljutu marmeladu. Marmelada sa đumbirom je nešto između ta dva "stara" recepta, odnosno kombinacija đumbira i pomorandže.

Podrazumeva se da sve što se naziva marmeladom mora biti napravljeno sa pomorandžom ili nekim drugim citrusnim voćem (mandarine, limun,....), a sva ostala slatka zimnica, manje ili više slatka, gušća ili ređa, pravljena od mlevenog ili voća u komadu može biti pekmez ili džem.

Ova marmelada je idealna da je stavljate u čaj umesto meda ili šećera, osim za standardno mazanje na hleb ili palačinke. Dobra je čak i bez čaja, dovoljno je da kašiku marmelade u šolji prelijete vrelom vodom. Dobićete mirisni ljutkasto-slatki napitak.

Sastojci:

  • 1 kg pomorandže,
  • 1 kg mandarina,
  • 300 g đumbira,
  • 500 g šećera.

Napomene:

Ako mislite da je 1/2 kg šećera malo, ili volite slađe i gušće marmelade vi možete dodati i više šećera. Za moj ukus, ovo je i više nego dovoljno slatko.

Đumbir je ljut, tačnije papren, najpribližnije našem običnom renu i to slabo ljutom i "izlapelom" renu. Navedena količina đumbira je dovoljna da marmelada bude ljutkasta, bar za mene. Ako ne volite đumbir ili tu vrstu ljutine, onda ovo i nije recept za vas.

Ukoliko imate svoje, domaće, neprskano voće koristite ga celog, zajedno sa korom, iako onda može da se desi da vam marmelada bude malo više gorka.

Za sve nas ostale koji južno voće kupujemo u marketimai na pijacama, voće prvo dobro operite. Od nekoliko (ili svih) pomorandži i mandarina narendajte samo narandžasti deo kore. Svo voće ogulite i kore bacite. Što više bele kore odbacite voće će biti manje gorko, jer sva gorčina u južnom voću se nalazi baš u tom belom delu kore. Narendani deo kore daje jači i lepši miris marmeladi.

marmelada djumbir 2

marmelada djumbir 4

marmelada djumbir 5

Očišćene narandže, mandarine (to znači i da im izvadite sve koštice ako ih imaju) i đumbir sitno sameljite u blenderu. Sve sipajte u šerpu, dodajte šećer, stavite na ringlu i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se pekmez ne ukuva, odnosno dok se ne zgusne. Kao i kod svakog pekmeza, i ovde je bitno da ga redovno mešate i da ga ne prekuvate kako se ne bi ušećerio.

Skuvanu marmeladu sipajte u čiste i zagrejane tegle, dobro zatvorite, pretrpajte dok se ne ohlade (barem 24 sata). Ohlađene tegle sa marmeladom, čuvajte u ostavi, a kada ih otvorite držite ih u frižideru i brzo potrošite.

marmelada djumbir 8

marmelada djumbir 9

Podelite na društvenim mrežama