Marinirane gljive su po receptu Milke Adžić sa Jelove gore. Probala sam, onomad, njene šumske lisičarke u presolcu i mogu da kažem da su fantastične. Pošto sam u međuvremenu zaboravila recept za marinirane gljive, pronašla sam ga u njenoj grupi na fejsu Koja je ovo gljiva.

Ovo jeste odličan način za konzerviranje šumskih gljiva koje ne možete imati u svežem obliku tokom cele godine. Zbog velike količine soli u receptu, gljive pripremljene na ovaj način mogu relativno dugo da stoje na hladnom i tamnom mestu, kao npr. frižideru ili ostavi. Jedino nisam sigurna koliko bi pojam "dugo" trebao da traje, ali kada se teglica načne, može da stoji sigurno nedelju dve dana, ako gljive u tom periodu uveliko ne potrošite.

Pošto ja nemam ni rujnice, a ni lisičarke (osim onih što sam dobila od Milke), kao što mi ni mnoge druge šumske gljive nisu uvek pri ruci, marinirala sam ono što sam mogla kupiti na pijaci u datom trenutku:

  • 200 g belih šampinjona,
  • 200 g braon šampinjona,
  • 200 g bukovače,
  • 200 g šitake gljiva.

Prvo pripremite presolac, odnosno tečnost u kojoj će gljive stajati u tegli.

  • 1 l vode,
  • 150 g soli

prokuvajte i ostavite da se ohladi.

U šerpu sa vodom dodajte malo limunovog soka, ostavite da provri i u toj vodi blanširajte gljive 2-3 minuta.

Blanširane gljive slažite u tegle i prelijte ih ohlađenim presolcem. Najbolje da gljive slažete u manje tegle, odnosno u tegle iz kojih možete potrošiti celu količinu gljiva odjednom. Tegle nemojte sasvim napuniti, od gore sipajte malo maslinovog ili običnog ulja koje će poslužiti kao dodatni "poklopac" gljivama koji bi trebao da posluži kao dodatna zaštita od vazduha i bakterija. Tegle dobro zatvorite i držite na tamnom i hladnom mestu.

Pre upotrebe, gljive isperite iz nekoliko voda jer su veoma slane. Mislim da se za ovaj recept količina soli može smanjiti na 100 g i dalje će biti mnogo slano, a pretpostavljam da je i ta smanjena količina soli više nego dovoljan konzervans. U svakom slučaju, ovako marinirane gljive se pre upotrebe moraju isprati od soli.

Kao predlog za posluženje mariniranih gljiva je salata sa mnogo peršunovog lišća, malo limunovog soka i mrvicom belog luka.

marinirane gljive salata 4

Podelite na društvenim mrežama