Kada se makoš guba (Mákos guba) sa mađarskog prevede na naš jezik, to su pečene kockice bajatih kifli sa makom. Ako hoćete da se pravite englezi ili da ovom jednostavnom i jeftinom jelu date neki fensi naziv, onda to može biti i "poppy seed bread pudding" ili "poppy seed french toast". Kako god da ga nazovete, odličan je način da napravite jednostavnu i jeftinu poslasticu od ostataka starog peciva.

Sastojci:

  • 4 stare kifle,
  • 1 šolja mlevenog maka,
  • 1-2 šolje mleka,
  • 1-2 kašike šećera,
  • vanil šećer,
  • puter za premazivanje tepsije.

Napomena:

Kao što je kod nas uobičajeno da se za Badnje veče prave rezanci s makom, tako se u Mađarskoj pravi Mákos guba, u Poljskoj Makówki i nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj Mohnpielen, istim povodom.

Šolja je velika šolja za čaj od 2,5 dl. U suštini količina namirnica je proizvoljna i koristite onoliko starog peciva koliko ga imate, ili za koliko ljudi pripremate. U mak možete dodati i suvo grožđe, rum, manje ili više šećera ili drugih začina. Ako volite mekši i sočniji hleb, dodajte više mleka.

Priprema:

Rernu uključite da se greje na 220°C.

Kifle isecite na kolutove debljine otprilike 1 cm. U jednu činiju sipajte mleko, a u drugoj izmešajte mak, šećer, vanil šećer i druge začine po želji. Svako parče kifle umočite u mleko i zatim u mak. Parčad kifle sa makom slažite u tepsiju namazanu puterom. Kada uvaljate sve kifle, ostatak maka i mleka prelijte preko svega u tepsiji.

Sve zajedno stavite u zagrejanu rernu i pecite desetak minuta ili dok se od gore ne napravi korica.

Poslužite toplo ili hladno po želji, a uz pekmez od šljiva ili višanja ovo je fantastična poslastica.

makos guba 5

makos guba

Podelite na društvenim mrežama