U receptu losos u balzamiku sam pisala o načinu pečenja lososa, ovaj recept je sličan tom, bar kada je pečenje ribe u pitanju. Ono što je drugačije je sos.

Kao što sam i onda rekla, losos ne sme dugo da se peče i da se presuši. Dobro pečen losos znači da ostane roza u sredini. Za njega važi isti savet, kao i za biftek: nemojte ga prepeći! Ili ga pripremajte kako treba, ili nemojte nikako. Šteta je davati mnogo novaca za nešto što možete napraviti i od bilo koje druge ribe/mesa.

Ako volite reš ribu, onda bar što se mene tiče, idealni su šaran ili melez (babuška, ukrštenjak) ili neka druga sitna bela manje kvalitetna riba sa mnogo kostiju. Prvo zato što su mnogo jeftiniji od pravog lososa, a drugo dužim pečenjem će se istopiti masnoća iz šarana, a od ove sitne ribe moći će čak i one sitne kosti da se jedu. Naravno, sa mojim mišljenjem ne morate da se složite, ali ako vam kažem da ne jedem biftek jer ne volim i ne jedem presno i polupečeno meso, ne volim ni polupečenog lososa, ali objektivno jeste mnogo bolji i ukusniji nego onaj prepečeni. Jednostavno, nije to ni isti ukus ni tekstura.

Šta je potrebno za lososa sa šitake gljivama?

Po osobi je potrebno oko:

  • 150 g lososa,
  • 100 g presnih šitaki gljiva,
  • 1 dl pavlake za sos,
  • so, biber i sveže iseckan peršunov list.

Filet lososa ispeći sa obe strane po 1-2 minuta izvaditi ga na tanjir, posoliti i ostaviti na toplom mestu. U istom tiganju kratko propržite gljive šitake (2-3 minuta), posolite, pobiberite, dodajte pavlaku i kuvajte još par minuta da se sos malo zgusne.

U tanjir prvo sipajte sos, preko njega stavite parče lososa i sve pospite sveže seckanim peršunom.

Ako mislite da nedostaje još neki prilog kao što je krompir ili pirinač, to sam i ja pomislila pre nego što sam počela da jedem ovako pripremljenog lososa (pogotovo jer ja i uz krompir jedem hleb, a kamoli uz ovakvu ribu koju baš i ne volim), ovoga puta sam to preskočila.

Kako i zašto, ne znam, jednostavno mi je prijalo tako - samo losos i sos od gljiva. I časa crvenog vina.

Podelite na društvenim mrežama