Ko o čemu ja o ljutoj paprici i to u varijantama sa voćem. Da li je dobra kombinacija? Odlična je. U poređenju sa ostalim ljutim pekmezima koje sam pravila (ljuti pekmez od višanja, ljuti pekmez od kajsija, ljutu marmeladu) ovaj je možda čak i najbolji. Osim toga, svaki pekmez, džem ili marmelada mogu biti i ljuti, ako to želite.

Za ovaj ljuti pekmez potrebna su samo 3 sastojka:

  • 2 kg belih breskvi - ili se možda kaže bresaka ;)
  • 400 g šećera,
  • ljuta paprika po ukusu.

Napomena:

Ja sam na ovu količinu breskvi stavila 4 habanero paprike. Ove čili paprike imaju izuzetan miris koji se jako dobro slaže uz miris ovih vinogradarki. Takođe, ove paprike spadaju u veoma ljute. Ukoliko ih nemate u svojoj bašti ili ako ne možete da ih kupite koristite ljutu papriku koju imate u količini koja vama najviše odgovara.

Ako ne volite ljuto, sa istom količinom voće i šećera, a bez ljute paprike, možete napraviti najobičniji prekmez od bresaka.

orange habanero

Priprema:

Breskve ogulite i nasecite na kockice. Papriku sitno iseckajte. Sve stavite u široku šerpu i pošećerite. Dobro izmešajte i ostavite neko vreme da breskve puste sok i da se šećer rastopi.

Sve zajedno stavite na šporet i kuvajte na srednjoj temperaturi skidajući penicu koja se napravi i uz povremeno mešanje, kako pekmez ne bi zagoreo. Kuvajte dok se sve ne zgusne. Koliko dugo zavisi od toga koliko su sočne breskve, ali sigurno ne manje od sat vremena. Da biste znali da li je pekmez dovoljno ukuvan napravite probu tako što ćete na tanjirić sipati jednu kašiku pekmeza. Kada povučete vrhom kašike treba da ostane trag, bez soka koji se sliva.

Skuvan pekmez sipajte u dobro oprane i zagrejane tegle. Zatvorite celofanom i poklopcem i ostavite ispod ćebeta, pretrpane dok se ne ohlade, što znači najmanje 24 sata. Ovako kuvan i konzerviran pekmez može da stoji u ostavi dok se ne otvori. Kad ga otvorite morate ga držati u frižideru i potrošiti ga što pre, odnosno pre nego što se pokvari, jer u njemu nema konzervansa.

dzem od breskve 1

dzem od breskve 5

dzem od breskve 10

dzem od breskve 4

dzem od breskve 8

Podelite na društvenim mrežama