Ako volite pekmez od šljiva, još ako volite čokoladu i čili, onda je ovo pravi recept za vas. Znam da mnogi (pa i ja) vole ili obožavaju šljive u čokoladi, a ljuti pekmez to jedinstvo samo učvršćuje.

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih šljiva (bez koštice),
  • 100 g šećera,
  • 100 g crne čokolade (min 60% kakao),
  • 1 čili papričica (habanero ili sl.).

Napomena:

Ovaj pekmez možete praviti i bez šećera ako koristite neku čokoladu sa većim procentom šećera. Što je tamnija i jača čokolada i pekmez će biti bolji. Nemojte koristiti mlečnu čokoladu za ovaj recept.

Količinu šljiva prilagodite svojim potrebama, ovaj recept je od kilograma zato što ljute pekmeze kuvam u mini pekari (a to je mera koliko može da stane).

Količinu ljute paprike prilagodite svom ukusu, ali mislim da je jedna po kilogramu voća dovoljna da pekmez bude fino pikantan, a ne previše ljut. Naravno nekom je i ta jedna paprika suvišna, a neko to neće ni osetiti. Zbog toga morate probati i dodavati papriku po ukusu. Ako ne volite ljuto, onda preskočite ovaj recept i napravite klasični pekmez od šljiva.

Priprema:

U posudu stavite prepolovljene šljive bez koštica i dodajte šećer. Promešajte i izgnječite rukama. Ostavite barem pola sata da se šećer rastopi. Idealno bi bilo da pošećerene šljive ostavite preko noći u frižideru i da od njih sutradan pravite pekmez.

U šljive dodajte iseckanu čili papričicu i sve zajedno kuvajte u šerpi na srednjoj temperaturi uz redovno mešanje. U zavisnosti od sočnosti voća, pekmez je potrebno kuvati otprilike 1 sat. Dužina kuvanja najviše zavisi od sočnosti voća.  Čokoladu dodajte tek pred kraj kuvanja i mešajte dok se ne otopi. Za razliku od klasičnog pekmeza, zbog dodate čokoalde ovaj bi trebao da bude za nijansu gušći kada se ohladi.

Skuvan pekmez sipajte u suve, čiste i zagrejane tegle, zatvorite celofanom i poklopcem i zamotajte u ćebe. Ostavite da se ušuškani pekmez, tako pretrpan, ohladi. 

Tegle posle otvaranja držite u frižideru jer zbog nedostatka konzervansa otvoren pekmez se brzo ukvari.

Volite pekmez od šljiva? Ne propustite da napravite taške sa pekmezom.

Plum Jam with chocolate and chili

ljuti pekmez od sljiva sa cokoladom 2

ljuti pekmez od sljiva sa cokoladom 11

ljuti pekmez od sljiva sa cokoladom 10

Podelite na društvenim mrežama