Recept sličan kao i za "obični" pekmez od kajsija, jedina razlika je u dodatku ljute paprike. Kao što sam spominjala u receptu za ljuti pekmez od višanja, važi ista priča o različitom vremenu sazrevanja voća i ljute paprike. U sezoni svežeg voća morate koristiti suvu papriku (ili iz zamrzivača), jer nova još nije pristigla. 

Ukoliko nemate svoje habanero čili paprike, možete korisiti i domaću ljutu feferonu, ali treba da znate da će se u tom slučaju i miris pekmeza razlikovati isto koliko se razlikuju mirisi različitih vrsta paprike. Možda se pitate čemu ljuta paprika u pekmezu, ali osim što možete da ga jedete kašikicom, slatko, kiselo ljute kombinacije ukusa su odlične uz različita pečena mesa (recept za pileće belo meso sa ljutim pekmezom), kao i za doručak i mazanje na hleb ili palačinke.

Sastojci:

  • 2 kg kajsija,
  • 300 g šećera,
  • 1 kašikica ljute paprike (ili sveže po ukusu),
  • na vrh noža soli.

Napomena:

Količinu paprika možete i povećati, što zavisi od toga koliko vam je potrebna godišnja količina pekmeza. Takođe možete povećati i količinu ljute paprike u odnosu na pekmez, a to opet značajno povećava rok trajanaj teglice pekmeza, jer što je ljući duže će vam trajati jer ćete ga manje moći pojesti. Bitno je (barem za mene) da zadržite odnos voća i šećera kako pekmez bio kiseliji i ne previše sladak.

orange habanero

red habanero

Priprema:

U široku šerpu stavite kajsije i pospite ih šećerom. Sve dobro izmešajte, izgnječite rukama i ostavite poklopljeno par sati ili koliko je potrebno da se šećer istopi i da kajsije puste što više soka.

Kada se šećer otopi stavite šerpu na šporet i prvo zagrevajte na jačoj temperaturi uz stalno mešanje. Kada voće provri, smanjite temperaturu toliko da pekmez krčka, a da ne prska previše oko i po šporetu. Dodajte "mrvicu" soli i kašikicu (ili po ukusu) suve mlevene ljute paprike. Ukoliko imate sveže ljute paprike, iseckajte je što sitnije i dodajte u kajsije.

Kuvajte pekmez na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Pekmez je dovoljno kuvan kada sipate pekmez na tanjirić i kada kašikicom (ili varjačom) provučete, treba da ostane trag.

Dok se pekmez kuva, operite staklene teglice, stavite ih u tepsiju i sve zajedno u rernu. Zagrevajte ih na 150°C i neka stoje u rerni dok se pekmez ne skuva. Moja preporuka je da koristite male tegle, jer u ovom receptu nema konzervansa, tako da kada ih otvorite brzoih i potrošite. U zavisnosti od toga koliko ga zaljutite, ovaj pekmez može i veoma dugo da traje.

Kada se pekmez skuva, sipajte ga u pripremljene vrele tegle. Sve dobro zatvorite celofanom i ostavite preko noći "pretrpane" ispod debelog ćebeta da se lagano hlade.

ljuti dzem od kajsija 2

ljuti dzem od kajsija 11

Podelite na društvenim mrežama