Kada sam prvi put jela starinsku slatku pogaču, kako ju je Ljubinka nazvala, mislila sam da je napravljena kao neki slatki hleb, odnosno kao prava pogača, samo da su u testo umešeni orasi. Kako sam se prešla, uopšte nisam prepoznala da je ona u stvari napravljena od tankih kora za pitu. Kao zahvalnost Ljubinki za ovaj recept i zato što me je naučila nečem novom, ovu pogaču sam nazvala njenim imenom.

Pravila sam sve onako kako je ona rekla ili barem onako kako sam zapamtila da je ispričala. Kako god da bilo, njen napisani recept za količinu potrebnih sastojaka nisam menjala, ništa dodavala ni oduzimala (bar ne za prvi deo recepta) ;)

  • 500 g tankih kora,
  • 5 jaja,
  • 3 čaše šećera (čaša od 2 dl),
  • 1/2 l jogurta,
  • 1 čaša ulja,
  • 1,5 čaša griza,
  • 1 prašak za pecivo,
  • mleveni orasi za posipanje - po želji može to biti i melveni lešnici, bademi, mak ili neko voće kao što su npr. višnje.

Po nekom originalnom receptu, trebalo bi staviti i suvo grožđe, ali pošto ga ni Ljubinka nije stavila, a i ja ga ne volim, ova pogača je bez suvog grožđa. Ako vi volite suvo grožđe, slobodno ga dodajte u ovaj recept.

Priprema:

slatka_pogaca1slatka_pogaca2slatka_pogaca3slatka_pogaca4

Penasto umutite šećer sa jajima, uz stalno mešanje mikserom dodajte ulje, jogurt, griz i prašak za pecivo. Sve dobro umutite. Ovom smesom premazujete kore na sledeći način:

Jedna rolada se pravi od tri kore. Premažete smesom prvu koru, pospete je mlevenim orasima (ili šta ste već odabrali za posipanje), preko stavite drugu koru, ponovite isto i na kraju stavite treću koru koju takođe premažete smesom i pospete orasima.Uvijete u rolat i stavite u nauljenu tepsiju.

Ponovite ceo postupak dok ne potrošite sve kore. Za kraj treba da vam ostane fila kojim ćete preliti sve rolate u tepsiji.

Tepsiju stavite u rernu zagrejanu na 180-200°C i pecite oko pola sata ili dok ova slatka pogača ne dobije zlatno žutu boju.

Ljubinkina starinska slatka pogača br. 2 sa makom i višnjama.

pita-sa-makom-i-visnjamaslatka_pogaca5slatka_pogaca6

Ovo je drugi deo recepta koji sam malo izmenila: sastojci se razlikuju utoliko što sam umesto oraha stavila mak i višnje, a kore nisam uvijala u štrudlu nego sam ih iskidala i umešala u fil. Višnje nisam mešala sa filom da se ne bi sve obojilo u tamno crvenu boju, nego sam ih poređala odgore pre pečenja. Pekla sam na istoj temperaturi i isto vreme kao i pogaču sa orasima.

Kada bih poredila ova dva načina pripreme istog kolača, moram da kažem da mi se pogača sa makom više svidela. Ne samo zato što više volim mak, nego zbog teksture, ukusa, sočnosti... Osim toga mnogo je jednostavnije da se napravi. Jedino što, ako kore iskidate i sve izmešate pogača se neće listati.

A sada na kraju krajeva, najbolje je da probate da je napravite na oba načina i sami odlučite kako vam se više dopada - nećete pogrešiti kako god da je napravite.

Podelite na društvenim mrežama