Lički kupus? Prosto kao pasulj!

Nego, kako se pravi?

Tačne mere ne postoje, bar ne u ovom slučaju. Kao i sva domaća jela podložna ukusu i količini potrebnog prehrambenog materijala, tako i ovo jelo možete slobodno interpretirati.

Ne znam da li može da se pretera sa dodavanjem dimljenog mesa - verovatno može, ali da ne bi bilo dimljeno meso sa malo kupusa, tj. da bi ovo jelo bilo lički kupus potrebno je da bude najmanje duplo više kupusa u odnosu na meso.

licki-kupus3

Što znači, otprilike:

  • 2 kg kiselog kupusa,
  • 1 kg dimljenog mesa (butkica, šunka, slanina...),
  • 1 kg krompira,
  • biber,
  • tucana ljuta paprika (može i slatka),
  • voda.

Kao i kod većine onih tzv. domaćih jela, što je veća posuda, odnosno što je veća količina namirnica koje se kuvaju to je jelo bolje i ukusnije. Takođe, količinu prilagodite posudi u kojoj ćete kuvati ili broju ljudi za koje ćete kuvati. Ova količina je za moju porodicu, otprilike dva ručka.

Lički kupus možete da kuvate u loncu na ringli, ili možete sve da složite u vatrostalnu zemljanu posudu i da kuvate/pečete u rerni.

Po originalnom receptu koji sam dobila: stavite kupus i meso u šerpu, po ukusu dodajte mlevenog bibera i tucane ljute paprike, nalijte vodom da ogrezne i kuvate na ringli, na veoma tihoj vatri nekoliko sati. Krompir obarite i poslužite uz kuvani kupus.

Pošto je kupus i suvo meso više nego dovoljno slano, ništa ne treba dodatno da se soli, pa čak ni krompir.

I to je čitav recept -  nema višesatnog stajanja uz šporet, nema milion isprljanih sudova...

Ako jelo pravite u rerni:

Keramičku ili zemljanu ili glinenu ili metalnu posudu namastite i stavite red kupusa, red dimljenog mesa (parčad butkice, rebara, kolenice, slanine...) i nekoliko oguljenih krompira u komadu i sve to prekrijete kiselim kupusom. Pospete biberom i tucanom ljutom paprikom i prelijete vodom da ogrezne. Poklopite i polako krčkate u rerni (otprilike) nekih 3 sata na 180-200°C.

licki-kupus2

Uz lički kupus nije potreban hleb, niti bilo kakva salata: krompir je umesto hleba, a i šta će salata uz kiseli kupus? :)

Jedina caka, ako može tako da se nazove, kod ovog jela je to da pre kuvanja probate svež kiseli kupus - ako je kiseo, operite ga pod mlazom mlake vode na sledeći način: stavite kupus u cetku za rezance i pustite vodu iz slavine preko njega. Malo ga "properite" i ocedite. To je stvarno jedina stvar o kojoj treba da vodite računa, jer ako je kupus jako kiseo i celo jelo će biti kiselo - što može da pokvari ceo utisak.

Najbolje od svega je da ovo teško da ne može da uspe: kiseli kupus je slan (može da se jede i presan), dimljeno meso je slano (može da se jede i presno), a krompir (jedino što mora da se skuva) u ovom jelu je kao sunđer koji će da upije i višak soli, masnoće i kiseline. U stvari kad malo bolje razmislim od ličkog kupusa meni je najbolji krompir!

Uz lički kupus, ako baš morate da jedete hleb, najbolji je kukuruzni hleb ili proja.

Podelite na društvenim mrežama