Postoji više naziva za ovo jednostavno jelo koje se ne kuva, a najčešće se koriste nazivi: letnje rolnice, ili presne prolećne rolnice na vijetnamski način. Najkomplikovaniji deo ovog recepta je seckanje, ako to uopšte smatrate komplikovanim?

Potrebni sastojci:

  • sezonsko povrće, (vidi sliku),
  • 10 pirinčanih papira,
  • 50 g "staklenih" pirinčanih rezanaca,
  • 2 kašike kikiriki putera,
  • 1 kašikica tucane ljute paprike,
  • 1 kašika soja sosa,
  • sveži sok od limuna.

Napomena:

Po nekim receptima, prave vijetnamske rolnice bi trebale da se prave sa kuvanim račićima (škampima, gamborima), ali vi (kao i ja) umesto njih možete koristiti konzerviranu tunjevinu (iz salamure), ili dimljenog lososa, možete im dodati i sitno naseckanu dimljenu šunku, ili slično. A u suštini dobre su i veganske bez ikakvih mesnih ili ribljih dodataka. Na isti način, izbor povrća zavisi od vašeg ukusa, sezone i onoga što vam je dostupno, bitno je da bude što šarenije i da povrće može da se jede presno, odnosno da ne mora da se kuva ili prži.

summer rolls letnje rolnice sema 800

summer rolls letnje rolnice 3

Priprema:

Kao što rekoh, najduže traje seckanje povrća, a samo savijanje rolnica je posao kao i motanje domaće sarme.

summer rolls letnje rolnice 3

summer rolls letnje rolnice 3

Povrće naseckajte "žilijen" tj. na tanke rezance. Što tanje to bolje (pod uslovom da pri tom ne iseckate i prste). Iseckano povrće izmešajte.

Pirinčane rezance prelijte kipućom vodom da omekšaju i ocedite ih odmah.

Pirinčani papir provucite kroz toplu vedu da omekša i stavite ga na radnu površinu. Preko lista stavite na sredinu pirinčane rezance, preko njih stavite izmešano povrće (i po želji skuvane škampe, dimljenog lososa ili avokado) i sve smotajte u rolnicu. Nemojte stavljati previše povrća na jedan papir i nemojte dugo držati u vodi papir, jer ćete onda jako teško zamotati rolnice jer će se papir kidati.

Povrće za rolnice, mislim da nije dobro soliti da ne bi pustilo sokove. Zbog toga je bitno da uz rolnice poslužite slane i začinjene sosove. Osim soja sosa ili ljutih čili sosova, ili bilo kojeg sosa po vašem izboru, a možete da napravite i sos od kikirikija.

Kako se pravi sos od kikiriki putera?

Puter od kikirikija (one 2 kašike navedene u spisku sastojaka) stavite u činiju, dodajte soja sos, papriku, sok od limuna (ili limete) po ukusu i sve razredite dodavanjem tople vode. Zašto tople? Zato da bi puter malo omekšao i da bi se svi sastojci bolje izmešali. Napravljeni sos pospite iseckanim kikirikijem i tucanom ljutom paprikom.

summer rolls letnje rolnice sema 800

summer rolls letnje rolnice sema 800

Podelite na društvenim mrežama