Jedno od mojih omiljenih jela su i ova lepljiva, ljuta, krckava krilca, a za razliku od "običnih" pilećih krilaca u medu, u ovom receptu sam koristila ljutu marmeladu sa čili paprikom.

Naravno da možete koristiti i slatku papriku umesto ljute, ali time gubite na ukusu, što znači da ovaj recept podrazumeva da volite ljutu hranu. Pošto su ukusi različiti, tako i pojam ljutog za svakog može predstavljati nešto drugo, u zavisnosti od vašeg praga bola i otprornosti na ljutinu. Eto moj primer, ja volim ljutu hranu, ali ne volim kada ljutina preuzme sve ukuse, kada mi jezik utrne toliko da ne osetim ni jedan drugi ukus, mada ovo poslednje i nije tako loše ako ljutinom želite da sakrijete neki ukus koji baš i ne volite. Međutim, pileća krilca ne spadaju u hranu kojoj treba sakrivanje ukusa, već im treba nešto što će im dati ukus. A pošto je ljuto ukus i u zavisnosti od toga koliko vi volite ljuto toliko ćete ovom receptu dodati ili oduzeti ljute paprike.

ljuta pileca krilca 8Sastojci:

  • 1 kg pilećih krilaca,
  • so, biber, maslinovo ulje,
  • 1 dl sosa, gustog soka ili pirea od paradajza,
  • 1 kašika čili sosa (npr. sos od ljute paprike-Hotman),
  • 1 kašikica ljute marmelade,
  • 1-2 kašikice domaće loze ili neke druge žestine po vašem izboru,
  • bosiljak, ruzmarin ili neki drugi začin po vašem ukusu.

Napomena: Umesto ljute marmelade možete koristiti med u koji dodajte malo tucane ljute paprike i narendanu koricu limuna ili pomorandže. Ako ne volite mnogo ljutu hranu, a ne smeta vam slađa hrana, smanjite količinu ljute paprike i ljutog sosa, a povećajte količinu paradajza ili meda.

Rernu uključite da se greje na 220°C. Pileća krilca posolite, pobiberite i premažite uljem. Poslažite ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje (papir značajno olakšava kasnije pranje te iste tepsije i za mene je obavezan kod pripreme ovakvih jela) i stavite ih u zagrejanu rernu.

Pecite na istoj temperaturi 20-30 minuta, dok ne počnu da žute i dobijaju "rumenilo".

Dok se krilca peku, pripremite umak tako što ćete u činijici izmešati marmeladu, rakiju, sos od paradajza i ljuti sos od paprike.

Kada krilca počnu da rumene, premažite ih četkicom pripremljenim umakom i vratite ih u rernu na još nekih 10-15 minuta ili dok se sasvim ne ispeku i dobiju krcavu koricu, ili kako je to sad u trendu da se kaže "karamelizuju".

Napomena: kada pročitam ili čujem reč "karamelizovanje" to obično znači da je jelo zagorelo jer tako i izgleda, a taj izraz i koristim kada neću da priznam i kažem da sam nešto prepekla, zato nadgledajte rernu da vam se to ne bi desilo. Ako zanemarimo to "novogovorno" značenje, karamelizovanje je u stvari topljenje šećera do njegovog zagorevanja, odnosno ako šećer ili med ili bilo koju hranu koja u sebi sadrži neke šećere dugo pečete ili pržite taj šećer počinje da gori i time nastaje ta crna zagorena boja.

Pošto se šećer koji se nalazi u prelivu topi, tamni i lepi se za tepsiju, onaj na početku recepta pomenuti papir za pečenje je izuzetno bitna stavka u očuvanju te iste tepsije.

Pečena krilca poslužite uz prilog i sos po želji.

ljuta pileca krilca

ljuta pileca krilca 3

ljuta pileca krilca 5

ljuta pileca krilca 13

ljuta pileca krilca 11

ljuta pileca krilca 12

Podelite na društvenim mrežama