Pretpostavljam da svaka kuća ima neki svoj najbolji recept za kiseli kupus. Ne znam da li je neko od vas kiselio ljubičasti tj. crveni kupus, što se ukusa tiče podjednako je ukusan kao i klasični zeleni kupus, ali boja je ono što ga čini drugačijim i zanimljivim.

Kako se kiseli ribanac od ljubičastog kupusa? Isto kao i od običnog, klasičnog, futoškog kupusa. Moja mera je, na 10 kg svežeg narendanog kupusa 100-150 g soli. Kupus doajte red po red, svaki red po malo posolite i gnječite rukama ili flašom napunjenom vodom. Kada kupus ispusti vodu, dodajte 1 kašiku crnog bibera, par listova lovora i komadić korena rena. Prekrijte gazom i pritisnite daščicama i nečim teškim, obično je to neki kamen baš za kupus namenjen.  gnječite i postepeno dodajte dok solite u burence. Ostavite na toplom dok se ne ukiseli. Obično je 7 dana dovoljno, ali zavisi i od temperature. Kada se kupus ukiseli stavite ga na hladno mesto i koristite po volji.

Ljubičasti kiseli kupus koristite na isti način kao i klasični kiseli kupus. Ovog puta kuvani kiseli crveni kupus sa dimljenim mesom.

Sastojci:

  • 1/2 kg kiselog kupusa ribanca,
  • 1 dimljena suva kolenica,
  • 1 crni luk,
  • 1-2 lovorova lista,
  • so i biber.

Priprema:

Ova varijanta recepta je za kuvanje u ekspres loncu, najbrže i najjednostavnije kuvanje.

Kolenicu operite mlakom vodom i stavite je u ekspres lonac prekrivenu vodom. Kuvajte u ekspres loncu nekih 20-25 minuta. Ne treba duže, dovoljno je samo toliko da možete da skinete meso s kostiju. Vodu u kojoj se meso kuvalo procedite.

U lonac dodajte iseckani crni luk, kupus, meso koje ste skinuli s kosti, biber, lorber. Sve prelijte supom od kolenice, tek koliko je potrebno da se sve prekrije, poklopite i kuvajte još nekih 10-15 minuta pod pritiskom.Ovo jelo treba da bude malo čorbastije i ne treba mu dodavati zapršku. Barem je ja ne dodajem, što znači da je jelo bez glutena.

Skuvanu kolenicu sa crvenim kiselim kupusom poslužite sa barenim krompirom, palentom ili projom.

crveni ribanac sa kolenicom 4

crveni ribanac sa kolenicom 5

crveni ribanac sa kolenicom 5

Podelite na društvenim mrežama