Kuglice od suvih kajsija i badema uvijene u krckavu čokoladu. Savršena poslastica, i što se tiče ukusa i što se tiče jednostavnosti priprema. Osim toga, ovo je posno, vegetarijansko i vegansko jelo, bez glutena. Malo li je?

Sastojci:

  • 200 g suvih kajsija,
  • 100 g blanširanih i oguljenih badema,
  • 150 ml vrele vode,
  • 1-2 kašike ruma,
  • 2 kašike ulja,
  • 100 g crne čokolade.

Napomena:

Koristite najbolju crnu čokoladu, sa bar 70% kakaoa koju možete da kupite. Moete koristiti i već samleveni badem, kako vam je lakše i šta vam više odgovara.

Priprema:

Kajsije i oljuštene bademe stavite u vatrostalnu posudu i prelijte ih kipućom vodom i rumom. Ostavite ih da se natapaju desetak minuta. Nakon tog vremena ocedite višak vode, a kajsije i badem stavite u blender (seckalicu). Sameljite ih u lepljivu, gustu pastu. Ako nemate blender možete samleti i u običnoj, klasičnoj, ručnoj mašini za meso na sitniju šajbnu.

Vadite po kašikicu ove smese i valjajte u loptu. Loptice slažite na papir za pečenje ili silikonsku podlogu. Od ove količine sastojaka trebalo bi da napravite 15 kuglica.

Čokoladu izlomite ili isecite na manje komade (ili koristite čokoladne dugmiće), dodajte ulje i stavite u vatrostalnu posudu. Čokoladu otopite u mikrotalasnoj ili iznad šerpe sa vrelom vodom.

Kuglice od kajsija i badema uz pomoć viljuške umačite u čokoladu i slažite na isti papir. Ponavljajte postupak dok sve kuglice ne obavijete čokoladom.

Dok je čokolada još meka, možete od gore staviti trakice isečenih suvih kajsija ili komadiće badema ili ih uvaljajte u mleveni badem, po volji.  Sve ostavite da se dobro ohladi pre nego što ih poslužite.

kuglice od suvih kajsija 5

Koliko god da ste brzi i vešti, i koliko god da se ove kuglice lako prave, mislim da će vam "nestati" mnogo brže i da je ova jedna mera u stvari mala količina i da ste trebali napraviti duplu meru. Da ne bude posle da vas nisam upozorila.

Chocolate Apricot Balls

Chocolate Apricot Balls 2 pin 

 

Podelite na društvenim mrežama