Znam da ovo nije neki poseban recept i nije neko specijalno jelo za koje treba pisati bog zna šta o načinu njegove pripreme, ali pošto spada u jedno od mojih omiljenih jela, morala sam ga uvrstiti među sve ostale recepte, jer bez njega ove kuvarancije nisu "ja".

Mnogo puta sam pisala o tome šta ne volim da jedem i šta ne volim da kuvam. Kad malo bolje razmislim mnogo toga je što "ne volem", ali ovo jelo je ne samo vrhunac jednostavnosti, nego je i jednostavno savršeno. Tumačite kako hoćete, ali na krompir paprikašu, ovakvom kakvim ga ovde prikazujem i uz salatu od svežeg kupusa (može i salata od kupusa i šargarepe) mogla bih živeti danima, nedeljama... ne znam nisam nikad probala da ga jedem dok mi ne dosadi, a probala sam da ogadim sebi i čvarke, ali ni to nisam uspela ;) 

Moj Zeka stalno komentariše kako bih trebala da kuvam nešto jeftino, jednostavno, bez mesa, krompir paprikaš jeste jeftin, ali kad ga skuvam on uvek ostane skoro gladan i neko vreme ništa ne komentariše o tome kako uštedeti na hrani. Ne voli ga i stalno govori kako mu nije jasno kako može u jednom jelu da se sastave krompir i testo? Opet, kao što rekoh, ja bih ovo mogla jesti svaki dan...

No, kako se kuva ovo moje "remek-delo"?

  • 1 glavica luka,
  • 1 kg krompira,
  • 2 jajeta,
  • malo brašna i pšeničnog griza,
  • kašika masti ili ulja,
  • kašika mlevene crvene paprike (ili aleve paprike kako je ja zovem),
  • 1 lovorov list
  • so, mleveni biber (po mogućnosti beli).

Na masti se proprži sitno iseckana glavica luka, doda se krompir isečen na kriške i sve zajedno se kratko proprži. Doda se aleva paprika, biber, so, lorber i sve se nalije vodom da krompir "ogrezne".

Dok se krompir kuva, u dubokom tanjiru, umutite jaja viljuškom i dodajte dve kašike griza i brašna toliko da dobijete žitku smešu. Opet ne znam da vam kažem tačnu meru za ovo, jer količina brašna zavisi od veličine jaja. Ako preterate sa brašnom i testo bude tvrdo, možete slobodno doliti vode dok ne dobijete potrebnu gustinu, jer dodavanjem vode knedle će biti malo mekše. To je već sve stvar vašeg ukusa i prakse. Nemojte samo da testo bude pretvrdo da se ne biste umesto da jedete knedle gađali njima po kući kao grudvama (hm... nije to ni tako loša ideja, samo kad bih imala nekog da posle spremi kuhinju...).

Ako tečnost gde se kuva krompir previše ispari, tj.ako procenite da neće biti dovoljno za knedle, možete doliti vode po potrebi. Knedle vadite kašikom i kuvajte ih dok ne isplivaju sve na površinu.

I to bi bilo sve, osim salate od slatkog kupusa koju možete napraviti dok se paprikaš kuva.

krompir paprikas 2

krompir paprikas 4

krompir paprikas 14

krompir paprikas

Podelite na društvenim mrežama