Još jedan od jednostavnih recepata za jelo koje može da se sprema ili u tiganju, ili na roštilju. U ovoj mojoj "kuhinjskoj" varijanti bez vatre, drva i mirisa dima, uz meso u tiganj treba dodati i malo dimljene slaninice - zbog mirisa ;)

Opet nemam neku određenu meru, ali otprilike za mene i moju porodicu i naše apetite računam po jednu krmenadlu, jedan režanj slaninice i po desetak lisičarki i neku salatu kao prilog.

Kako se sprema - meso se posoli, pobiberi, slanina se iseče na režnjeve, sve se zajedno peče u tiganju bez dodatne masnoće. Naravno da spremanje hrane na ovaj način zahteva i dobar i kvalitetan tiganj. Svejedno da li je teflonski, tučani ili neki drugi sud od visokokvalitetnog čelika, bitno je da bude dobro i ravnomerno zagrejan celom površinom. Kad već pišem o sudovima, moram da kažem i to da i za njih važi pravilo kao i za sve ostalo kad kupujete, a to je "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari". Kada sam se udala i kada sam počela sama da kuvam i "petljam" po kuhinji, prva važna stvar koju smo zajedno kupili za kuću bili su upravo sudovi, ali ne "obični", nego oni za kuvanje bez vode i masti (naravno za supu vam treba vode), poznatiji kao AMC posuđe. Još uvek izgledaju "kao novi", o uštedi struje, vremena i ostalog za ovih dvadesetak godina da ne govorim, definitivno investicija koja je isplatila sebe više puta. Ali najbolje od svega je što je sa ovakvim posuđem mnogo lakše kuvati i spremati hranu. Nije tačno da u njima ne može da zagori hrana - može provereno, ali to mi se desilo svega par puta kada sam zaboravila da smanjim temperaturu ringle, jer kao i svakoj ženi (ne znam da li ima i "multipraktik" muškaraca) koja radi po kući nekoliko stvari istovremeno, takve stvari se dešavaju. Ali čak i kada zagori, lako se opere.No, da se vratim osnovnoj temi:

Dakle, u zagrejan tiganj (na srednje jaku temperaturu) se stave posoljene i pobiberene krmenadle i slaninica. Meso se peče sa jedne strane dok ne porumeni (oko 4-5 minuta) zatim se okrene da se isto toliko zapeče i sa druge strane. Kad je pečeno izvadimo iz tiganja, a ubacimo očišćene lisičarke.  Njih je dovoljno svega par minuta zapeći, dok ne počnu da puštaju vodu. Sve je gotovo za nekih 15-20 minuta. Brzo i ukusno, a ako neko misli da nije zdravo zvog masnoća, možete peći i neko drugo nemasno meso, bez slanine i na roštilju. Ako to spremate u prirodi, preko žice za roštilj stavite foliju kako sok iz gljiva ne bi iscurio i ispario, a za ovakve stvari "talandara" (tanjirača) je idealna.

Podelite na društvenim mrežama