Do skoro su se špargle (šparoge, spargel, asparagus)  teško mogle kupiti kod nas, ali srećom poslednjih par godina, u proleće, ih ima, kako na pijacama tako i u bolje snabdevenim marketima.

Špargle spadaju u izuzetno zdravo i ukusno povrće. Da li ih vi volite ili ne to je druga priča. Ja spadam u one koji je obožavaju i koristim svaku priliku da nešto napravim od njih. Ovo je najjednostavniji recept i način kako da iskoristite i skuvate čorbu od tvrdih donjih delova špargle.

zapecene spargle3

Jestivi deo špargli su mladi izdanci, odnosno gornji deo stabljike bliži cvetu. Kada ih pripremate odrežite donji tvrdi deo jer je on nejestiv. Te odsečene delove možete da koristite za kuvanje supe, s tim da ih nakon kuvanja bacite, a od vode u kojoj su se kuvali i gornjih delova stabljike odn. cvetova napravite sledeću supicu.

Sastojci:

  • 1 kašika putera,
  • 1/2 kašike brašna,
  • 200 g špargle,
  • 1 dl kisele pavlake (ili neutralne pavlake za kuvanje),
  • malo mlevenog ili narendanog muskatnog oraščića,
  • so i biber po ukusu.

Priprema:

Na jednoj kašiki putera propržite brašno, ali na srednjoj temperaturi, vrlo kratko da brašno i puter ne bi izgoreli. Pobiberite posolite, naribajte malo muskatnog oraščića i polako uz mešanje dolite vodu u kojoj su se kuvale špargle, a to ne bi trebalo da bude više od 3/4 l. Kad prokuva dodajte gornje delove stabljike i kuvajte najviše 10 minuta da se špargla ne prekuva i ne raspadne. Na kraju dodajte kiselu pavlaku, nije obavezno, jer i bez nje je ova supa odlična.

sparoge4

Podelite na društvenim mrežama