Kisele krastavce možete kupiti u svakoj prodavnici: manje ili više kisele, krpunije ili sitnije, sa različitim začinima, zašto onda praviti sebi posla i pripremati ih kod kuće?

Kao što stalno govorim, neku zimnicu i neke ukuse ne možete kupiti u prodavnicama. Ako volite domaće krastavce, baš onakve kakve su vaše bake ili majke spremale, onda verovatno imate neki vaš tradicionalni recept. Ovo je jedan od takvih domaćih recepata koji se koristi kod nas u familiji. A osim toga, zašto ne napraviti, zapisati i sačuvati dobar recept od zaborava?

Potrebni sastojci:

  • 2 kg svežih malih krastavaca (kornišona),
  • 1/2 kg feferona,
  • 2,5 l vode,
  • 1/2 l sirćeta,
  • 8 kašika šećera,
  • 2,5 kašike soli,
  • 1/2 kesice vinobrana,
  • 1/2 kesice konzervansa,
  • po 1 kašika bibera i pimenta (najkvirca) u zrnu, semena korijandera, slačice i nekoliko listov lorbera (ili koristite neku gotovu mešavinu začina koja vam se dopada).

Napomena:

Ako ne volite kisele feferone, ili ne jedete ljuto, možete stavljati samo krastavce. Mera sirćeta je za količinu od 2,5 kg pod uslovom da uspete sve lepo da složite u tegle. Ako su krastavci krivi ili se mnogo razlikuju po veličini, onda obično treba više tečnosti po teglici jer ostaje više prostora između krastavaca. Težina kesice vinobrana i konzervansa je 10 g, što znači da vam je potrebno po 5 g jednog i drugog. Mera "kašika" je nešto između vrhom pune kašike i ravne kašike, što bi značilo da je težina jedne kašike šećera ili soli otprilike 20 g.

kiseli krastavci i papricice

Priprema:

Skuvajte sirće sa vodom i svim začinima. Kada sve provri skinite šerpu i ostavite je da se tečnost ohladi.

Za to vreme krastavce operite četkicom ili sunđerom. Ovo je najgori i najteži deo posla jer ih treba stvarno dobro izribati zbog prljavštine koja se teško pere između žlebova i ispupčenja na krastavcima. Operite i papričice i skratite im peteljke da ne zauzimaju previše mesta u tegli.

Oprane krastavce i feferone (zajedno ili odvojeno, kako volite) poslažite u tegle i prelijte pripremljenim sirćetom. Teglice zatvorite celofanom i poklopcem i ostavite u špajz ili podrum do upotrebe. Za kišeljenje u ovako malim količinama nije potrebno više od par dana. Pošto u mešavini sirćeta ima konzervansa, ovako pripremljni krastavci (ili feferone) mogu da stoje dosta dugo, kako neotvoreni tako i kad ih otvorite, što znači da im je rok trajanja dok ih ne pojedete.

kiseli krastavci i papricice 3

kiseli krastavci i papricice 4

Podelite na društvenim mrežama