Odličan ekspresno brz recept za kiseli luk, kao osnovnim sastojkom koji je uvek dostupan, ne morate da pravite neku ogromnu količinu, što je i najbitnije jer kad god poželite nije problem da ga i napravite..

To znači da kiseli luk možete ga praviti po potrebi i onoliko mnogo koliko vam je u određenom trenutku potrebno. To je zato što mu ne treba mnogo vremena da se ukiseli. Ako ste u žurbi, dovoljno je da odstoji i samo 1 sat i da ga poslužite. Prošle godine sam stavljala i crni i beli luk u komadima, u veliku teglu, ali posle malo dužeg stajanja počeli su da gube krckavost i da menjaju miris i ukus. Zbog toga je i nastao ovaj recept sa seckanim crnim lukom.

tursija crveni luk 3

Šta je potrebno za jednu malu teglu, tj. teglicu:

  • 1 veliki crveni luk,
  • 1/2 teglice sirćeta npr. domaćeg jabukovog sirćeta,
  • 1/2 teglice vruće vode,
  • 1 kašikica šećera,
  • 1 kašikica soli,
  • nekoliko zrna crnog bibera,
  • par listića lorbera,
  • nekoliko karanfilića
  • ako volite ljuto, dodajte i malo iseckane sveže ljute paprike.

Napomena: umesto crvenog tj. ljubičastog luka, koji je manje ljut i koji deluje veoma dekorativno kao prilog, možete koristiti i bilo koju vrstu crnog luka.

Napomena 2: iako sam napisala da treba po pola teglice sirćeta i vode, sigurno će vam ostati tečnosti jer luk svakako ima neku svoju zapreminu. Ali, nema veze jer višak tečnosti možete sačuvati za začinjavanje nekih drugih salata, ili sačuvati za novu turu kiselog luka. Svakako to ne morate i ne trebate baciti.

tursija crveni luk 1

Crveni luk isecite na tanke kolutove ili polovine kolutova. Razdvojte listiće. Luk ne treba da solite i gnječite. So dodajete u mešavinu sirćeta i vode na sledeći način:

tursija crveni luk 4

U činiji izmešajte sirće, vodu, šećer i so i mešajte dok se so i šećer ne rastope sasvim.

tursija crveni luk 5

Iseckani luk stavite u pripremljenu teglicu zajedno sa suvim začinima: biberom, karanfilićem, lorberom i ljutom paprikom. Prelijte ga pripremljenim sirćetom.

tursija crveni luk 6

Teglicu zatvorite i stavite u frižider ili na hladno mesto da odstoji barem preko noći, iako ga možete koristiti već posle par sati stajanja u kiselini. Ukišeljeni luk je odličan prilog uz pečeno meso, u raznim salatama, kao dekoracija u jelima, za sendviče,....

tursija crveni luk 8

Ono što je još dobra stvar sa kiselim lukom je da sirće "izvuče" malo ljutine iz luka, šećer u mešavini mu doda još malo slasti, tako da sve u svemu odlična stvar ako ne volite ukus svežeg crnog luka.

Podelite na društvenim mrežama