Relativno brzo i jednostavno jelo. Da li će biti brzo zavisi od toga da li ćete spremati samo kelj, ili ćete uz njega kuvati, recimo dimljenu butkicu. U ovom drugom slučaju računajte na malo više potrebnog vremena. Ako uživate u "oralnim zadovljstvima" tj. dobroj hrani, mislim da vam neće teško pasti malo duže čekanje, jer je kombinacija kelja i dimljenog mesa fenomenalna i preporučujem je kao pravi delikates. E... sad, onima koji ne jedu meso, ili ne vole dimljeno meso teško da mogu objasniti kakvo "blagotvorno" dejstvo na nepce ima ova kombinacija. Pošto ne mogu, ili bolje reći ne znam, dovoljno dobro da opišem ukus kuvane dimljene butkice (moj fond reči je mogo skromniji od potrebnog za opisivanje užitka u ovoj hrani), neću da pišem ni o nekom lošem dejstvu ove vrste mesa na ostale organe, njega i tako ne možete osetiti odmah.

Ko ne jede meso, ili ga ne voli  može da preskoči priču o kuvanju svinjske butkice.

Kako se kuva butkica? To je najjednostavnije ako imate tzv. ekspres lonac. Tačnije, drugačije je i ne kuvam, jer bi to kuvanje trajalo beskonačno dugo, a toliko vremena ipak nemam. Čak i za ovakvo kuvanje je potrebno dosta vremena.

Kada kupujete dimljenu butkicu (isto važi i za kolenice), gledajte da izbirate neku koja nije baš mnogo masna i tražite od mesara da vam je preseče, jer ako je velika teško ćete je "spakovati" u lonac. Još jedna stvar je važna, a to je da nađete pravu presnu dimljenu butkicu. U većini mesara u današnje vreme se prodaju one "polukuvane-samo-malo-prošle-pored-pušnice", a razlika u ukusu je neuporediva u korist onih na tradicionalni način dimljenih i sušenih.

Dakle, u ekspres lonac sipate vodu, dodate opranu butkicu, poklopite i kad lonac propišti na srednjoj temperaturi ringle kuvate sat vremena. Kad isključite ringlu sačekajte da se smanji pritisak u loncu, kako bi ga mogli otvoriti. Uglavnom, računajte da vam za kuvanje butkice treba skoro dva sata.

Recept za kuvani kelj nije mnogo komplikovan, odnosno nije potrebno neko veliko umeće da biste ga pripremili:

Od namirnica je potrebno:

  • 1 kelj,
  • 2 krompira,
  • 1 mala glavica crnog luka,
  • 2-3 čena belog luka,
  • so, biber i ljuta paprika po ukusu.

U jednu šerpu stavite vodu da se greje, u koju ćete kad provri staviti kelj.

U drugoj šerpi ili dubljem tiganju na malo masnoće (kašika masti ili ulja, najbolje maslinovog ulja) proprži se iseckan crni luk, u njega se doda očišćen krompir isečen na kocke i čenovi belog luka. Sve se posoli, pobiberi i po ukusu se pospe tucanom ljutom paprikom. Poklopi se i na tihoj vatri (da krompir ne zagori) se krčka dok se krompir skoro ne skuva, odn. treba da ostane malo "zvonkast" u sredini. 

kelj butkica2

Kelj se iseče na veće komade, što znači: na četiri do šest delova, a što opet zavisi od veličine kelja.Komadi kelja se stave u onu prvu šerpu sa provrelom vodom, u koju smo dodali so i kašiku sirćeta (ja koristim jabukovo sirće). Kuva se, odn. blanšira se nekih 5 minuta, ne treba da ga skuvate sasvim. Ovo kuvanje je potrebno jer kelj zna da bude malo gorak i može da ima neprijatan miris (u stvari svo kupusasto povrće ima, manje ili više sličan miris). Ako vam se učini da je kelj stariji i da je suviše tvrd i žilav, možete malo i produžiti vreme kuvanja, ali ne smete preterati, da se ne bi napravila kaša od kelja.

Prokuvan, odn. blanširan kelj ocedite i stavite u šerpu sa krompirom. Sve lagano i pažljivo promešajte, poklopite i na tihoj vatri krčkajte još nekih desetak minuta bez mešanja.

Ovo jelo može da se jede i drugi dan, npr. ako ga stavite u zemljanu činiju i podgrejete u rerni. Kelj naravno može da se jede i bez mesa, kada uz njega odlično ide domaća proja. U ovom poslednjem slučaju imate jedno jednostavno, zdravo i jeftino jelo.

Podelite na društvenim mrežama