Karađorđeva šnicla ili devojački san (kakve su u nekim restoranima mogle bi se nazvati i noćnom morom, ali o toj temi nekom drugom prilikom), ili Cordon bleu (mada se plava traka ne roluje nego se samo preklopi i pohuje), ili... ne znam da li ima još i kakvih sve ima naziva za ovako pohovano meso.

Po nekim receptima bi trebalo da se pravi od telećeg mesa, tj. da se teleća šnicla puni kajmakom, sirom i pršutom. Ali uglavnom se meso tj. šnicle bilo koje vrste mesa spremljene na ovakav način zovu isto. Postoje i recepti po kojima se se meso prvo premaže senfom, dodaju se kiseli krastavci i sl. Varijacija na temu je bezbroj.

Za ovaj moj recept ili za 4 osobe koje jako vole karađorđeve šnicle potrebno je:

  • 4 veće teleće, svinjske, ili šnicle od pilećeg ili ćurećeg belog mesa (ukupno oko 1 kg ili po osobi oko 250g),
  • 4 kašike kajmaka, ili po potrebi da se svaka šnicla cela premaže,
  • 8 kriški tanko narezanog tvrdog sira (parmezana, trapista, gaude...),
  • 8 kriški tanko sečene pršute ili mesnate dimljene slanine,
  • 2 jajeta, brašno i prezla za pohovanje,
  • so, biber i malo masnoće za pečenje.

Meso istucite čekićem za meso da bude što tanje. Svaku šniclu posolite, pobiberite, premažite kajmakom po celoj površini. Na svaku šniclu na jednoj polovini poređajte sir i šunku. Umotajte šnicle u rolnice (kao sarmu).

Svaku rolnu mesa prvo uvaljajte u brašno, zatim, jaje i na kraju u prezlu.

karadjordjeva

Kao i mnoga druga jela i karađorđeve šnicle pečem u tepsiji tj. u rerni. Ne volim da pečem u tiganju u mnogo masnoće, niti imam fritezu, tako da i karađorđeve šnicle pečem u rerni. Iako je za pečenje u rerni portebno mnogo manje masnoće (što znači da je malo zdravije), ako bih govorila o potrošnji struje, ne isplati vam se da pečete jednu karađorđevu u rerni. Ali ako pravite za najmanje 4 osobe onda se možda čak i više isplati peći u rerni, jer je vreme pripreme mnogo kraće nego kada se peče u tiganju.

U tepsiju stavite papir za pečenje, a zatim i napravljene rolnice od mesa. Svaku karađorđevu šniclu premažite uljem ili otopljenom masti.

Tepsiju stavite u rernu zagrejanu na 220-250°C i pecite 15-20 minuta dok meso ne dobije lepu rumenu boju.

karadjordjeva2

Napomena:

Nisam nikad pravila analizu energetske efikasnosti pripreme hrane na ringli ili u rerni, tako da ne znam šta je u tom smislu isplativije. Znam samo da veoma cenim svoje "vreme koje mi je dato" i biram da ga ne trošim stajanjem pored šporeta i udisanjem masnih isparenja od prženja. Naravno, svako treba da izabere ono što mu najviše odgovara.

Što se tiče razlike u ukusu, takođe mi je sve ukusnije pečeno u rerni. U rerni meso možete premazati uljem ili mašću ili puterom... po volji, a samim tim jelo nema onaj teški miris prženja u mnogo masnoće.

Jednom prilikom, čak sam probala da pečem karađorđeve u onoj kesi za pečenje, ali to je bio neuspeh. Meso se pojelo, ali to nije bilo pohovano meso, nego meso u nekom gustom hlebnom sosu od mrvica i jaja.

P.S.

Nakon što sam objavila ovaj recept, pronašla sam i tekst o tome kako je nastala Karađorđeva šnicla. Pročitajte, zanimljivo je.

Podelite na društvenim mrežama