Da li ima potrebe praviti domaće sardine kada konzervirane sardine možete kupiti svuda, za male pare? Zavisi, ako imate možete sami da ih ulovite ili možete da kupite sveže jeftine sitne ribe, bilo one morske ili rečne, zašto ne biste napravili i domaće sardine?

Kao prvo domaće je domaće, jeste da zahteva malo više truda i vremena, ali ukus je ipak na strani domaćih sardina. Prvenstveno zato što začine možete dodavati po svom ukusu i nahođenju i kao rezultat dobiti nešto što drugačije ne biste mogli probati odnosno kupiti. Ovaj recept su sardine u maslinovom ulju i to po mom ukusu.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg svežih očišćenih sardina (bez glave i utrobe),
  • 3-4 grančice ruzmarina,
  • 3-4 grančice bosiljka,
  • 2 vrhom pune kašikice soli,
  • 1 kašikica mlevenog biber,
  • narendana kora limuna,
  • maslinovo ulje, onoliko koliko je potrebno da prekrije ribu.

Priprema:

U posudu pekača, krčka, odnosno slowcookera ili multikukera (rogobatno zvuče, a još ružnije izgledaju kada se napišu ove strane reči, ali ne znam kako bih te sprave drugačije nazvala), na dno sipajte 2-3 kašike ulja tek toliko da prekrije dno.

Stavite po jednu grančicu ruzmarina i bosiljka i preko toga slažite sardine jednu do druge. Dobro ih posolite, pobiberite, narendajte deo korice limuna i opet stavite po grančicu začina i prelijte uljem koliko je potrebno da prekrije ribu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu ribu.

Posudu zatvorite i kuvajte na niskoj temperaturi (od 70-90°C) 6-8 sati. Najbolje je da ih pristavite pre odlaska na posao i isključite ih po povratku kući, ili uključite popodne ili uveče a isključite ujutru kada se probudite. Svejedno, kako vam više odgovara.

sveze sardine 5

Skuvane sardine ostavite da se ohlade, preručite ih u tegle ili posude sa poklopcem i čuvajte u frižideru dok se ne potroše. Ovako pripremljene sardine imaju vrlo sličan ukus konzerviranim sardinama, ali je njihov rok trajanja daleko kraći.

Sardine u ulju koristite na isti način kako biste i inače koristili konzervirane: za sendviče, špagete, meze,...

I napravite garnirane sendviče "kao nekad" kada se nijedan dečiji, i ne samo dečji, rođendan nije mogao zamisliti bez njih.

Ako želite pravi ukus napravite čuveni namaz iz nekadašnje novosadske poslastičarnice Zagreb. Šta ide u taj namaz: kuvani krompir, narendani sir, kuvana jaja i majonez. Majonez dodajete dok ne dobijete kremastu, mazivu teksturu. Ovo je podloga preko koje slažite sardine (ili šunkarice, parizer,...), kisele krastavce ili papriku, sitno narendani sir, kriške jaja,...

domace sardine ulje

domace sardine ulje

garnirani sendvici 6

Podelite na društvenim mrežama