Jagnjetina pečena ispod poklopca, tj. ispod sača u zemljanoj posudi u rerni. Ukoliko ste u mogućnosti isto možete uraditi i na vatri, odnosno žaru, ali ako to nemate gde, ovo je način kako da to uradite sami kod kuće u klasičnom i običnom električnom šporetu (plinskom ili šporetu na drva).

Sastojci:

  • 2 kg jagnjetine,
  • 2 kašike zaatara,
  • 4 krompira,
  • 2-3 šargarepe,
  • so i biber, maslinovo ulje,
  • 1 šolja suvih kajsija,
  • 1 šolja badema.

Napomena:

Za'atar je orijentalna mešavina začina, koju možete ili kupiti u prodavnicama ili napraviti sami sličnu mešavinu od suvih začina: bosiljak, majčina dušica, sumak (ruj), susam,... Ako ne volite tu kombinaciju začina koristite one koji su po vašem ukusu. Na kraju krajeva meso možete peći i bez dodatnih začina osim soli i bibera, kao što meso možete peći i bez povrća i ostalih dodataka ako ga ne želite.

Priprema:

Meso posolite, pobiberite i utrljajte zaatar (ili neki drugi začin). Najbolje bi bilo da meso ostavite preko noći u frižideru ali ako nemate toliko vremena, ostavite ga barem pola sata - sat ili dok pripremite povrće.

U vatrostalnu posudu sa poklopcem sipajte na dno malo ulja i vode. Stavite meso i povrće isečeno na veće komade. Dodajte i suve kajsije i bademe. Sve prelijte sa još malo maslinovog ulja, poklopite i pecite u rerni na 180-200°C najmanje 2,5 sata. Prvih 30 minuta je potrebno samo da bi se posuda i meso zagrejali i tek nakon tog vremena započinje proces pečenja mesa. Ako koristite meso u jednom komadu njemu je potrebno više vremena, nego ako je meso isečeno na manje komade. U svakom slučaju, posle tih 2,5 sata izvadite posudu, proverite da li je sve dovoljno pečeno. Po potrebi vratite sve ponovo u rernu da se dopeče ili poslužite. Za moj ukus dobro pečeno meso je ono koje lako spada sa kostiju.

jagnjetina ispod saca 

jagnjetina ispod saca

jagnjetina ispod saca

Pratite recepte i na našem Youtube kanalu

Podelite na društvenim mrežama