Iverak je morska riba, koja izgledom veom a podseća na ribu list. Oblik ovih riba jeste veoma sličan, odnosno izgledaju kao da ih je neko spljoštio, jer su im oči sa jedne strane tela, a listu baš kao i da su usta samo sa te jedne strane. Iverak ima malo manje vretenast oblik u odnosu na list, koji nema izraženo suženje između tela i repa, kao što to ima iverak.

Gornja strana iverka je zeleno-braon boje, za razliku od svetle donje strane. Na taj način je riba praktično nevidljiva na dnu mora gde obitava. Iverak je vrlo ukusna i cenjena riba, iako se kod nas (u kontinentalinim krajevima) retko može kupiti u ribarnicama.

Šta je potrebno za ovaj recept:

  • 1 kg iverka,
  • so, biber,
  • maslinovo ulje,
  • mlevena suva paprika,
  • origano, mleveni kim,

Ovoga puta su to bili ovi začini, za promenu.

Rernu uključite da se greje na 250°C.

Očišćenu ribu posolite. Podrazumevam da su vam je u ribarnici očistili. U avanu, ili u mlinu za kafu, usitnite sve suve začine. U šoljicu sipajte 2-3 kašike ulja i dodajte začine.Ovom mešavinom premažite ribu sa svih strana.

U tepsiju stavite papir za pečenje i preko njega začinjeni iverak, a sve zajedno stavite u zagrejanu rernu. Pecite na istoj temperaturi oko 15 minuta ili dok ne porumeni.

Poslužite odmah uz prilog po želji.

iverak

iverak 5

iverak 4

Podelite na društvenim mrežama