Hleb sa pečenom cveklom bih mogla da svrstam i u kategoriju slanih kolača, eto toliko je dobar i slastan. Naravno pod uslovom da volite cveklu isto kao i ja.

Potrebni sastojci:

  • 800 g mešanog brašna (pšenično belo, integralno, raženo, heljdino, ili po izboru),
  • šolja od 2,5 dl pirea od cvekle,
  • oko 4 dl mlake vode,
  • 1 suvi kvasac,
  • 1 kašikica soli,
  • 1 dl maslinovog ulja.

Napomena: cveklu možete pripremiti i dan ranije. Svejedno da li ćete je peći u komadu ili ćete peći cveklu iseckanu na kockice. Ukoliko je pečete isečenu, treba da znate da će ona biti suvlja i da će vam za prirpemu hleba biti potrebno više vode. Što je cvekla sočnija, manje će vam vode trebati za testo, zato vodu postepeno dodajte po potrebi.

Druga stvar je da iako presan hleb ima izrazito ljubičastu boju, nakon pečenja ta boja prelazi u smeđu i hleb spolja izgleda skoro isto kao i bilo koji obični integralni hleb.

hleb sa cveklom pre pecenja

Priprema:

Pečenu i očišćenu (oguljenu) cveklu sameljite u pire i posolite po ukusu. U brašno sipajte suvi kvasac i promešajte. Zatim dodajte pire od cvekle i ulje i promešajte. Dodajte vode koliko je potrebno da umestite srednje čvrsto testo. Umešeno testo ostavite barem 1 sat da naraste i udvostruči zapreminu.

Naraslo testo premesite, stavite u kalup za hleb ili napravite veknu i ostavite ponovo da odstoji i da naraste i udvostruči se.

Rernu uključite da se greje na 220°C. Narasli hleb stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 40 minuta. Proverite kuckanjem prstima da li je korica dovoljno čvrsta i da li hleb zvuči "šuplje".

Pečeni hleb izvadite iz kalupa, a pre sečenja ostavite na dasci da se sasvim ohladi.

hleb sa cveklom 6

hleb sa cveklom 8

beet bread

Podelite na društvenim mrežama