Ne smatram sebe nekim vrhunskim ekspertom za arapsku kuhinju, ali mnogo toga sam probao - od hrane u elitnim restoranima, na prijemima i svečanim večerama uključujući i riblje oči kao posebnu poaslasticu, pa do one najobičnije u kioscima brze hrane, jer to i oni imaju. Zapadnjački uticaj prodro je i do nekih gastronomskih navika inače tradicionalih Arapa.

Kuskus, bazin, shavurma, brojne salate i salatice od povrća, paste, testa u raznim oblicima, jako začinjeno meso i čorbe jesu osnov libijske kuhinje koja je možda zbog uticaja italije nešto drugačija od ostalih arapskih kuhinja.

Ne znam koliko je poznato, ali pustinjski narodi nemaju naviku da jedu mlečne prozvode na koje smo mi ovde naučili i bez kojih se ne može zamisliti naša ishrana, kao ni ribu, bez obzira što Libija ima dugačku obalu i čisto more.  Možda zato što se kamilje mleko ne može siriti, njihove mogućnosti su tu bile ograničene, a u pustinji ribe nema ni za lek.
Izabrao sam ovde da vam pokažem nešto zaista krajnje jednostavno, a što je vrlo zdravo i ukusno.

Nešto što jako često jedu deca u Libiji za užinu, a to je sendvič sa harisom.

Nemojte da se plašite, harisa je ono što mi ovde nazivamo ljutica.

Na arapskom harara znači ljutina i vrućina,  pa odatle i reč harisa za nešto što je ljuto ili kako se kaze 'hot'. Ne mogu da ne kažem ovde da jednom, na svom početku boravka tamo, samo što nisam umro od te harise-ljutice, jer sam mislio da je to kečap, pa sam od momka u restoranu tražio da mi stavi tog crvenog sosa što više. On me je gledao sa nevericom, ali me je poslušao, a ja sam bukvalno ostao bez daha kada sam zagrizao sendvič i progutao taj crveni otrov misleći da je kečap, grlo mi se steglo, toliko je to čudo bilo ljuto.

Za taj sendvič potrebna vam je dakle ljutica koju  sami mozete da napravite ili kupite, malo maslinovog ulja i obična kifla.

Rasecite svežu kiflu, donji deo zalijte sa nekoliko kašika maslinovog ulja i preko toga stavite onoliko kašika ljutice koliko ljutine možete da izdržite. Poželjno je da  sa gornjeg dela kifle izvadite sredinu i ostavite samo koricu, tako da ostane više mesta za ljuticu.

I to je sve. Probaje, nećete se pokajati.

Podelite na društvenim mrežama