Šta je šumsko pile ili žuti hleb, vrbara, vrbovača, latinski Leatiporus sulfureus. Jedna od najrosprastranjenijih gljiva na našim prostorima, gljiva koja raste na starim stablima, najčešće se nalaze na vrbama pored Dunava i rukavaca, kao i na starim voćkama kao što su npr. šljive. Ima izrazitu žuto-narandžastu boju i raste u "buketima". Mogu da narastu čak i do par desetina kilograma težine.

Najjednostavnije je da ih kupujete na pijacama, ali ako u blizini imate drveće koje "rađa piletinu" iskoristite kišno proleće ili jesen kada je njihova sezona rasta. Vrbari gljivi posebno pogodije kišno vreme kada one naprosto bujaju. Ako ih sami berete, najvažnije je da znate da mlada gljiva ima jaku žutu boju, sunđerasta je na dodir. Stare i prezrele gljive dobijaju zagasitiju "kremastu" boju i postaju tvrde i nejestive.

vrbara na sljivi

Kakvog su ukusa ove gljive? Kao što joj i samo ime govori, osim što po boji liči na žuto pile, takav joj je i ukus i tekstura koja mnogo podseća na pileće belo meso. To opet znači, da ako želite da napravite vegetarijanski ili bezmesni, postan obrok bez masnoće i glutena, a da to barem liči na meso, onda je gljiva vrbara pravi izbor, kao i recepti od šumskog pileta.

Potrebni sastojci:

  • 500 g gljive vrbare tj. šumskog pileta,
  • 1 vezica mladog crnog luka,
  • 1 kašika mlevene dimljene crvene paprike (slatke ili ljute po ukusu),
  • 2 kašike ulja,
  • so i biber.

Napomena:

U poslednje vreme su se kod nas pojavili mali proizvođači dimljene mlevene crvene paprike, koja svojim mirisom odlično pristaje paprikašima ili sličnim čorbastim jelima, jer može, donekle, da zameni miris kuvanja na otvorenoj vatri. Pošto je vrbara uslovno jestiva gljiva, pre dalje pripreme prvo se mora skuvati u posoljenoj vodi, otprilike desetak minuta.

gulas od sumskog pileta 2

gulas od sumskog pileta

Priprema:

Prvo pripremite gljive tako što ćete ih oprati i iseći na manje komade. Isečene gljive prokuvajte 5-10 minuta u posoljenoj vodi. Blanširane gljive ocedite.

Dok se gljive blanširaju u šerpi na malo ulja propržite sitno iseckani mladi luk. Kada luk porumeni dodajte obarene vrbare. Dodajte i crvenu papriku, biber, so i otprilike 3 dl vode. Sve promešajte, poklopite i kuvajte na niskoj temperaturi oko 30 minuta ili dok se sos ne zgusne.

Poslužite kao i svaki gulaš ili paprikaš uz testninu ili krompir ili neki drugi prilog po želji.

Ako želite u gotov paprikaš gljivaš možete dodati i kašiku kisele pavlake.

gulas od sumskog pileta 3

gulas od sumskog pileta 6

gulas od sumskog pileta 8

chicken of the woods stew

Podelite na društvenim mrežama