Kao što svaki gulaš ili paprikaš može da se pravi od različitog mesa, tako gulaš od gljiva može biti od različitih gljiva. Kojih? Najpribližniji i najtačniji odgovor bi bio, od onih koje imate ili volite.

Znam da je gulaš (gulyás) mađarska reč i da se to njihovo tradicinonalno jelo pravi od luka, govedine i paprike, ali taj naziv se kod nas odomaćio za jelo na bazi luka sa dodatkom mesa (bilo kojeg), gljiva ili povrća.

Sastojci:

  • 500 g gljiva,
  • 1 kašika mlevenih suvih trubica,
  • 3-4 mlada crna luka,
  • malo ulja,
  • 2 dl vina,
  • suva tucana ljuta paprika,
  • so i biber.

Napomena:

Koje gljive da koristite? Najbolji gljivarski gulaši su od mešavine divljih/šumskih gljiva. Ako niste u mogućnosti da nabavite šumske gljive koristite gajene, koje su svima lako dostupne kao npr. šampinjone, bukovače, šitake ili sl. Čak i kod nas u bolje snabdevenim marketima možete kupiti zamrznute mešavine različitih gljiva, te možete i njih koristiti odlične su. Šumsko pile ili vrbara gljiva je odličan dodatak paprikašu jer njihova tekstura podseća na pileće meso.

Ono što se za ovo jelo podrazumeva, kao za mađarski gulaš aleva paprika, tako za gljivlji gulaš je obavezan začin dodatak mlevenih suvih gljiva: crnih trubica, vrganja, zbog mirisa naravno, a mlevene suve sunčanice su dodatak koji će zgusnuti sos.

Priprema:

Na malo ulja propržite sitno iseckan crni luk (ako jelo pravite u proleće, možete da koristite mladi crni i beli luk i sremuš).

Kada luk malo omekša dodajte očišćne i iseckane gljive, kao i mlevene suve gljive. Posolite i dobro pobiberite (gljive i biber se vole) dodajte papriku, sipajte vino i sve zajedno dinstajte (uz dodavanje vode po potrebi) na srednjoj temperaturi, pokriveno, dok sve gljive ne omekšaju.

gulas od gljiva 2

gulas od gljiva 3

Wild Mushroom Stew

Da li ćete uz ovaj posni i vegetarijanski gulaš poslužiti neko meso ili samo pirinač, testo ili krompir, izbor je na vama (na fotografiji prepelice u slanini).

prepelice sa gljivama

Podelite na društvenim mrežama