Gljiva petrovača i to jelovgorska (rujnica-mlečnica-presnac). Moram da priznam da nikada do sada nisam jela ovu gljivu, što i nije čudo jer do sada nisam imala prilike da je uberem negde u prirodi. Ne znam kako je u drugim krajevima ali u Novom Sadu, jedini način na koji možete doći u posed ove gljive, je da je negde sami pronađete u šumi ili da poznajete nekog od koga ćete ih nabaviti, jer je na pijacama (barem kod nas u Novom Sadu nema). Naravno, to ne znači da treba sami, neiskusni i nepodučeni, da idete i berete gljive - taman posla. Branje gljiva uvek prepustite iskusnim (ali stvarno iskusnim) gljivarima, kako sami sebe ne biste doveli u neprijatnu situaciju, tačnije da se ne biste otrovali.

Gljive petrovače su narandžaste boje, a pripadaju grupi mlečnica (iz njih, kada ih presečete, curi beli "mlečni" sok). Ove gljive mogu da se jedu i presne, a za njih kažu i da vam mogu spasiti i život ukoliko se izgubite negde u šumi, jer se ovom vrstom gljiva možete osvežiti i utoliti i glad i žeđ (može biti korisno znati ovo). Ukus joj je blago ljutkast, a mirisom malo podseća ili na miris ribe ili na dimljeno meso. Zato je mnogi koriste za kuvanje u kombinaciji sa pasuljem, ali odlična je i kratko propržena samo na puteru. Mnogi je koriste i presnu za salatu, samo uz malo soli i sirćeta. Ja sam se ipak odlučila ovaj put  za gulaš i to ne gulaš sa previše luka i začina jer sam htela da jelom dominira ukus gljiva, a ne luka.

petrovaca-gljiva

Sastojci:

  • 500 g gljiva petrovača,
  • 1 manji crveni luk,
  • 1 čen belog luka,
  • 1 puna kašika na kockice iseckane dimljene slanine,
  • 1 dl suvog belog vina (ne slatkog),
  • 1 kašika ulja,
  • so, biber i tucana ljuta paprika po ukusu.

Prvo pristavite vodu za testeninu (za ovu količinu gljiva potrebno je oko 250 g testenine). Dok čekate da se testenina skuva možete pripremiti gulaš od gljiva, za koji vam nije potrebno mnogo vremena jer petrovače mogu čak i presne da se jedu, tako da im nije potrebna neka duga termička obrada.

U dubokom tiganju propržite sitno iseckanu slaninu, iseckani crni i beli luk. Kada se luk zastakli dodajte na listiće isečene gljive petrovače, kratko zapecite i kad gljive počnu da puštaju svoj sok, dodajte vino, posolite, pobiberite i dodajte malo ljute paprike (ako volite). Kuvajte otklopljeno na tihoj vatri dok vino malo ne ispari (desetak minuta najviše).

U skuvani gulaš od gljiva dodajte skuvane rezance, izmešajte i poslužite odmah.

Savršeno jednostavno i jednostavno savršeno jelo.

petrovace

Podelite na društvenim mrežama