Noklice ili knedle s pilećom džigericom, neki ih zovu i leber knedle (nemački Leberknödel), su za mnoge nezaobilazni deo vojvođanskog nedeljnog ručka, odnosno deo nedeljne, bistre, žute supe. Možda nedeljni ručkovi nisu kao što su nekad bili, ali kokošija bistra supa sa griz knedlama je svakako jedan od ostataka te nedeljne tradicije.

Za razliku od nemačkih leber knedli, ove naše domaće su jednostavnije za pripremu, a za razliku od običnih griz knedli u ovim noklicama je usitnjena pileća džigerica. Osim što je priprema jednostavna, uobičajene su uz nedeljnu supu zato što od koke ili pileta, od kojih se supa obično kuva, uvek se može ostaviti džigerica, džiga, ili jetra, jetrica (kako god da je nazivate) za knedlice odn. noklice.

Potrebni sastojci:

  • 1 pileća žigerica (jetrica),
  • 1 jaje,
  • so i biber,
  • 4 kašike pšeničnog griza (otprilike).

Napomena:

Koliko treba dodati griza? Ne postoji tačna mera. Neko voli mekše, neko tvrđe knedle pa prema tome i dodaje manje ili više griza. Osim toga ni svaka džigerica nije iste veličine, kao ni jaja. Ali ako želite baš da budete precizni vi koristite elektronsku kuhinjsku vagu koja može da meri i u miligramima, pa ćete svaki put imati iste knedle. Možda. Zaboravih da kažem da ni svaki griz nije isti, od sitnijeg griza su knedle tvrđe, od krupnijeg mekše. Čak ni svaka jetrica nema isti procenat vode u sebi.

Priprema:

Džigericu nožem sastružite i odvojite od žilica i kožice i stavite u duboki tanjir ili činiju. Dodajte jaje, so, biber i pšenični griz. Sve promešajte u ujednačenu smesu i kašikom vadite knedle i spuštajte u kipuću supu. Noklice kuvajte dok ne isplivaju na površinu ili otprilike 3-4 minuta. Što ih duže kuvate biće mekše, isto kao što će omekšati i ako duže ostanu da stoje u supi.

knedle sa pilecom jetricom 5

knedle sa pilecom jetricom 3

Podelite na društvenim mrežama