Jedno obično i za mene karakteristično letnje jelo. Mada, možete da ga pravite od bilo kog sezonskog povrća koje imate pri ruci.

Zašto letnje? Zato što ga možete pripremati i negde napolju, na roštilju, ili kod kuće u gril tiganju, sve je veoma brzo gotovo i nema preteranog zagrevanja kuhinje u vrelim danima. Takođe, možete ga jesti i hladnog, kao neku vrstu mesne salate. U slučaju da želite neki vegetarijanski, bezmesni obrok, slobodno možete izbaciti meso iz recepta, samo grilovano povrće sa začinima je (bar meni) dovoljno ukusno.

Kako napisati recept za ideju obroka koji se sastoji od sezonskog povrća? Jednostavno!

Prvo, pogledajte u frižider šta imate od povrća. Ako imate svoju baštu, naberite, ono što trenutno raste i zri. Za sve ostale, odete na najbližu i shodno godišnjem dobu i količini novca u novčaniku kupite povrće koje se prodaje na tezgama. Bitna je jedna stvar, a to je: svako povrće može da se peče u rerni - pitanje je jedino da li pre pečenja treba ili ne da se skuva. Konkretno ovo fotografisano jelo je pravljeno od sledećih namirnica.

  • 200 g svinjskog mesa (ako ne jedete svinjetinu, možete koristiti i ćuretinu ili piletinu),
  • 2 paprike
  • 2 male tikvice (nije pleonazam jer ima i veilkih tikvica),
  • 2 krompira,
  • 2 paradajza,
  • 1 crni luk,
  • 1 beli luk,
  • nekoliko listova svežeg bosiljka,
  • 2-3 kašike ulja.
  • so, biber i ljuta tucana paprika po ukusu.

Svinjske šnicle istanjite čekićem za meso i isecite na tanke rezance. U tiganju sa malo ulja kratko propržite meso da porumeni sa svih strana. Ispečeno meso izvadite u tanjir, a u tiganj dodajte isečeno povrće.

grilovano povrce sa mesomAko u ovo jelo stavljate krompir ili šargarepu, ili neko drugo povrće kojem je potrebna duža termička obrada to će malo produžiti vreme pripreme. Takvo povrće prvo skuvajte i dodajte na kraju ostalom povrću. Ili, možete krompir ili kupus iseći na veoma tanke rezance i prvo zapeći njih.

To je već stvar vašeg izbora, ali čisto da napišem kao napomenu da vodite računa o vremenu - nekom povrću je dovoljno par minuta, a nekom povrću je potrebno i 20 minuta. Takođe, ako od povrća odaberete i kupus ili nešto od ostalih kupusnjača kao što su kelj, karfiol, keleraba ili slično, treba da znate da će jelo najviše mirisati na njih, jer to povrće ima najači miris koji će preovladati.

Kada ispečete povrće, vratite meso u tiganj, sve posolite, pobiberite, (ako želite i zaljutite i "zapapričite") i dodajte iseckani bosiljak. Sve lagano promešajte, ugasite vatru, poklopite tiganj i ostavite na ringli poklopljeno još nekih 2-3 minuta.

grilovano povrce sa mesom1

Podelite na društvenim mrežama