U ovom receptu nije poenta u virtuoznosti, velemajstorstvu u kulinarskim veštinama. Pečeni koziji sir je samo još jedan od dokaza koji potvrđuju pravilo da su najjednostavnija jela ujedno i najbolja. Idealan za grilovanje je kiparski sir halumi (haloumi), ali se ne jedite ako ga nemate, domaći suvi i tvrdi sirevi namenjeni za ovakvu vrstu pripreme su savršeni.

Ako spadate u one ljude koji ne vole kozji sir ili mleko, ovakva priprema sira je mislim idealna da ga zavolite. Naravno, kao i miris i ukus mesa, tako i ukus i miris mleka i sira, zavisi od toga na koji način su živele, kako su gajene i čime su hranjene koze.  Za mnoge je kozji sir pravi delikates upravo zbog tog svog specifičnog mirisa. A za mene je zalogaj ovako pečenog sira sa roštilja, zalogaj čistog gastronomskog užitka.

Sastojci za 2 osobe:

  • 250 g isečenog suvog kozjieg sira,
  • malo maslinovog ulja,
  • sveža ljuta paprika.

Napomena:

Količinu ljute paprike prilagodite svom ukusu. Umesto sveže paprike možete koristiti i lutenicu, ljuti ajvar, ili nešto slično. Od dodataka ovom siru poslužite npr. masline ili paradajz, a vino ili pivo po vašem izboru se podrazumevaju.

grilovan koziji sir

 

Sir isečen na kriške, debljine 5-10 mm, ispecite na srednje zagrejanom roštilju ili gril tiganju. Vatra ne treba da bude previše jaka kakko sir ne bi brzo izgoreo. Potrebno je da se peče po 2 minuta sa svake strane, tek da sdobije miris i šare od rešetke. Sir koji nije namenjen za pečenje na roštilju će vam se istopiti.

Ispečeni sir prelijte maslinovim uljem i pospite seckanom ljutom papričicom.

Kao meze, ili kao predjelo za otvaranje apetita uz domaću rakijicu ili kao što već rekoh, uz vino... savršeno!

Podelite na društvenim mrežama