Ne mogu da počnem pisanje ovog recepta a da na prvom mestu ne spomenem milu i dragu mi Milku iz Užica, zahvaljujući kojoj uživam u mirisnim jelima začinjenim sušenim gljivama. Ovoga puta gljiva je crna truba, crna trubača, ili mrtvačka truba lat. Сantharellus cibarius. Iako im je ime zloslutno, nisu otrovne, niti postoje neke otrovne gljive koje su im slične, što znači da ne bi trebala da postoji mogućnost zamene sa nekom otrovnom gljivom. Osim toga, ukus im je fantastičan.

Pošto sveže trubice nisam odavno ni videla, a kamoli brala, samim tim nisam mogla ni da ih osušim, ali... opet moram da spomenem mirisni paket gljiva koji mi je poslala Milka Adžić. Zahvaljujući Milki i njenom umeću, veštini, znanju, volji...  moja kuhinja je ipak zamirisala fantastičnim mirisom suvih trubica, vrganja, smrčaka... a to opet znači da će biti još recepata sa suvim gljivama ;)

Nego, da se vratim mom grašku i trubicama. Razmišljala sam o tome gde suve trubice da upotrebim, kako da ih pripremim. Kada mi neko pokloni nešto ovako fino, ukusno, dragoceno... neću i ne mogu da ih potrošim, a da nisam sigurna da će to jelo biti kako valja (poučena nekim svojim ranijim "eksperimentima" koji su se neslavno završili, ali o tome nekom drugom prilikom).

Svaka suva gljiva ima drugačiji, jači i miris i ukus nego sveža (to važi i za sušeno voće povrće ili začine), a samim tim teže je pronaći namirnicu sa kojom se suve gljive dobro uklapaju - bar što se mog ukusa tiče.

Takođe, znam da ovakve "egzotične" vrste gljiva ne mogu da se nađu "na svakom ćošku" i da mnogi nisu imali prilike ni da ih vide, a kamoli da ih probaju, ali ako ikada budete imali prilike za to, probajte ih obavezno. Ako u prodavnicama ili pijacama ne možete kupiti baš ovu vrstu gljiva, kupite neke druge sušene gljive. Mislim da se miris i ukus sušenih gljiva, bez obzira kojih, odlično slaže uz grašak - pogotovo šećerac.

Za mladi grašak šećerac sa crnim trubicama, potrebno je:

  • 500 g očišćenog graška šećerca,
  • 1 šolja suvih trubica,
  • 1 tanki režanj slanine (ako hoćete bezmesno jelo izostavite je),
  • 1 mladi luk,
  • 1 sveža ljuta paprika (ili po ukusu),
  • malo maslinovog ulja,
  • so i biber.

Priprema:

crne trube

Gljive prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoje nekih desetak minuta, da malo odmeknu. Slaninu sitno iseckajte, stavite u tiganj sa kašikom maslinovog ulja i dodajte iseckan luk.

Kada luk zastakli, dodajte očišćeni mladi grašak šećerac i gljive zajedno sa vodom u kojoj su stajale. Sve poslolite, pobiberite. Po potrebi dolijte još vode, jer jelo ne treba da bude ni previše retko a ni previše suvo. Kuvajte uz povremeno mešanje desetak minuta. kada je grašak sasvim mlad nije potrebno duže kuvanje, ali svakako kuvajte dok se grašak ne skuva, samo vodite računa da se ne raskuva i ne raspadne.

Ako želite možete napraviti i klasičnu zapršku na kraju, ali čini mi se da tim osim nekog brašnjavog sosa ne bih dobila nešto dobro u krajnjem rezultatu.

trube-sa-graskom

Ni sama ne znam kako mi je ovaj recept pao na pamet, sasvim slučajno, dok sam čistila grašak njegov miris mi se učinio kao nešto uz čega bi se dobro slagao miris ovih gljiva. Slaninu sam stavila po sistemu da ne može da škodi malo dimljenog mirisa. Luk je takođe nešto što, ukoliko ga malo stavite, može još više da istakne ostale ukuse. Naravno, ako preterate sa lukom, svi ostali mirisi će se izgubiti jer će on svojim intezitetom preovladati.

Gotov grašak sa gljivama, poslužite uz kačamak (palentu, kulju, mamaljugu, puru,...) od belog kukuruznog brašna.

trube sa graskom2

Podelite na društvenim mrežama