Goveđi gulaš je jača i gušća verzija recepta za goveđa gulaš čorba, a kakve su razlike između gulaša i paprikaša možete pročitati u receptu za pileći paprikaš.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg junećeg ili goveđeg mesa (močing tj. ribić, ili "prošarano" meso od plećke ili vrata),
  • 1 kg crnog luka,
  • 3 vrhom pune kašike mlevene crvene paprike (slatke i ljute, u zavisnosti od ukusa),
  • 2 dl crnog vina,
  • nekoliko listova lovora,
  • ulje ili mast,
  • so i biber.

Napomena:

Najbolje meso za gulaše je goveđa kolenica, tj. mišićavo, žilavo meso s nogu koje u sebi ima tetive kojima je potrebno dugo kuvanje, a da se pri tom kuvanju ne raspadne sasvim. Dugim kuvanjem se omekšavaju želatinaste tetive koje istovremeno i zgušnjavaju jelo. Za gulaše je bitno da količina luka bude barem kao i količina mesa, ako ne i više kako bi se od luka i mlevene aleve paprike napravio gusti sos. Ako imate keramički, "zemljani" lonac, ili tučani kotlić sa poklopcem, idealno za kuvanje gulaša na vatri, tj. žaru. Gulaš uvek možete kuvati i u ekspres loncu, ali mislim da je to samo bleda kopija dugo i sporokuvajućeg gulaša, bilo da ga kuvate na vatri, u rerni, na ringli ili u slow cookeru. Međutim, kada želite da na brzinu napravite ručak, na uštrb ukusa, ovakva jela su idealna za kuvanje u ekspres loncu, jer za nekih 30-40 minuta možete imati kompletan obrok i da se ne umorite niti stojite pored šporeta.

Priprema:

Crni luk iseckajte na kockice i ispržite ga na ulju dok ne porumeni. Meso isecite na kocke veličine otprilike 2x2 cm (da ne bude mnogo krupne, ali ni suviše sitne) i dodajte ga isprženom luku. Sve zajedno mešajte dok meso ne dobije boju., otprilike 10-15 minuta  Tada sve posolite, pobiberite, dodajte lovor, sipajte vino i vode tek koliko je potrebno da se meso prekrije. Kuvajte na tihoj vatri poklopljeno najmanje 1 sat, uz povremeno mešanje i dolivanje vode po potrebi da jelo ne bi zagorelo. Nakon tog vremena dodajte mlevenu crvenu papriku i kuvajte barem još 30-45 minuta ili dok se meso sasvim ne skuva. Sve u svemu kuvanje goveđeg gulaša u kotliću ne može da traje manje od 2 sata. Što ga duže kuvate, na niskoj temperaturi, uz što manje mešanja i dolivanja vode to že gulaš biti bolji, gušći i "lepljivo sladak".

govedji gulas 3

govedji gulas 3

govedji gulas 3

govedji gulas 3

Uz kuvani gulaš poslužite testeninu po želji, ili npr. špecle (šta su špecle?), knedle od hleba, ili obične knedle od brašna i griza, a domaći rezanci, tarana, ili pire krompir, su idelani dodatak jelu.

Podelite na društvenim mrežama