Gulaš čorba liči na klasični goveđi gulaš, s tom razlikom što je jelo čorbastije (odatle i naziv), može da joj se doda povrće kao i u svaku čorbu i ima mnogo manje crnog luka nego pravi gulaš.  Kako god da nazovete ovo jelo, ono je idealno da ga kuvate kako u ekspres loncu tako i u kotliču na otvorenoj vatri, a možete napraviti i veću količinu jela, zamrznuti ga, vaditi iz zamrzivača i podgrevati po potrebi.

Kao što rekoh, osnovna razlika između gulaša i paprikaša je u količini vode koja se dodaje, kao i u količini crnog luka. Gulaši su gušći, sa manje vode i više luka (odnos meso luk 1:1 otprilike). U paprikaše ide duplo manje luka i malo više tečnosti i obično se pred kraj kuvanja dodaje i krompir ili testo. Kao i svaki domaći recept i ovaj recept možete prilagoditi svom ukusu.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg junećeg mesa (močing / ribić, "prošarano" meso od plećke ili vrata),
  • 2 glavice crnog luka,
  • 1 šargarepa,
  • 1 celer, paštrnak i peršun,
  • 2-3 kašike mlevene crvene paprike (slatke i ljute, u zavisnosti od ukusa),
  • nekoliko listova lovora,
  • ulje,
  • so i biber.

Napomena:

Najbolje meso za gulaše je močing, tj. ribić, a to je mišićavo meso s nogu koje u sebi ima dosta žila i tetiva i meso kojem je potrebno dugo kuvanje. Dugim kuvanjem se omekšavaju želatinaste tetive koje istovremeno i zgušnjavaju jelo.

Priprema:

Povrće sitno naseckajte ili sameljite u blenderu. Ovo drugo je za moj ukus lepše jer bolje zgusne čorbu.

Meso isecite na kockice 2 cm otprilike (da li iko meri lenjirom veličinu isečenih kockica?).

Povrće stavite u šerpu sa malo ulja. Sve propržite da malo omekša i zamiriši i tek onda dodajte isečeno meso. Dodajte crvenu mlevenu papriku, biber, lovor, so i nalijte sa onoliko vode koliko je potrebno da sve bude prekriveno tečnošću i još malo preko. Količina vode zavisi i od toga da li volite ređu ili gušću čorbu.

Šerpu poklopite i kuvajte na niskoj temperaturi najmanje 1,5 sat ili dok meso ne omekša. Povremeno promešajte, proverite količinu tečnosti i po potrebi dolivajte po malo vode.

Ako kuvate u ekspres loncu, dodajte manje vode jer ona manje isparava, kuvajte 30 minuta (u električnom ekspres loncu kuvajte na programu za gulaš). Ako volite ili ako vam ne smeta mekano, raskuvano meso koje sečete kašikom kao puter, onda možete kuvati i duže. To je takođe stvar ukusa, ali svakako nemojte kuvati kraće od pola sata. Kada pritisak u loncu popusti, jelo je gotovo. Nemojte skraćivati proces tako što ćete podizati ventil da para pre izađe. Za to vreme dok stoji i dok pritisak polako popušta, jelo se još uvek kuva.

Kuvanje u ekspres loncu je stvarno najjednostavniji i najbrži način kuvanja, s tom razlikom da u ovom slučaju sipate mnogo manje vode jer ona neće ispariti prilikom kuvanja.

Uz kuvanu gulaš čorbu poslužite testeninu po želji, ili npr. špecle (šta su špecle?). Ako vam je komplikovano da pravite špecle, domaći rezanci su idelani dodatak jelu, baš kao što su odlični i za fiš paprikaš.

juneci gulas 4

juneci gulas 3

juneci gulas 7

Podelite na društvenim mrežama