Gomboce ili knedle sa... ovoga puta knedle sa višnjama. Princip izrade je isti kao i za gomboce sa šljivama razlika je naravno u voću odnosno punjenju gomboca.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg krompira,
  • 1/2 kg brašna,
  • 1 jaje,
  • malo soli,
  • prezla,
  • mleveni orasi,
  • kašika putera,
  • 1 kg višanja.

Napomena:

Ovo su najpribližnije mere, jer u zavisnosti od toga kakav je krompir možda vam zatreba ili malo više ili manje brašna. Za punjenje treba otprilike po 4-5 višanja za jednu gombocu. Možete i više ako volite punije gomboce.

Cherry Dumplings

testo gomboce1

pravljenje gomboce

Priprema:

Višnjama izvadite koštice i ostavite ih u đevđiru ili cetki da se malo ocede od soka.

Skuvajte krompir u ljusci. Skuvan krompir odmah procedite i ostavite da se prosuši i prohladi tek toliko da možete da ga ogulite. Na radnu površinu stavite brašno i preko njega ispasirajte skuvan i oguljen krompir. u sredini napravite udubljenje i dodajte jaje. Postepeno sve umešajte u testo. Bitno je da testo što brže umesite. Dužim mešenjem postaje sve lepljivije, a to vas onda "vuče" da dodajete još brašna i na kraju od finih i mekih gomboca dobijete gumene ciglice. Ne treba da dodajete previše brašna jer testo za gomboce i treba da ostane malo lepljivo.

Umešeno testo razvucite na debljinu, otprilike 0,5 cm i isecite ga na kvadrate veličine nešto malo manje od 10x10 cm. Možete i na manje kvadrate ako volite manje komboce, što znači da možete i na veće ako volite one veeelike knedle. Stvar ukusa i vaše procene. Ni u jednom slučaju nećete pogrešiti, jedino što za veće knedle vam treba više višanja i obratno.

Na kvadrate od testa poslažite višnje, 3 ili 4 ili 5-6 zavisi od toga koliko može da stane. Krajeve testa presavijte unakrst, a rukama formirate knedle tj. gomboce.

U dubokoj šerpi na malo putera upržite par kašika prezle i mlevenih oraha.

Napravljene gomboce spuštajte u šerpu sa provrelom vodom i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu, svega par minuta, što takođe zavisi od njihove veličine. Gomboce vadite rešetkastom kašikom i kad se ocede od vode, spuštajte ih u uprženu prezlui orahe. Šerpu sa skuvanim gombocama malo protresite da se knedle sa svih strana uvaljaju u prezlu.

Gomboce poslužite dok su tople (mada ja nemam ništa ni protiv hladnih) i pošećerite ih po ukusu.

gomboce sa visnjama

gomboce sa visnjama 4

Podelite na društvenim mrežama