Gomboce sa kajsijama, ili knedle s kajsijama ako vam je taj naiv draži. Zašto Vojvođani kažu gomboce a svi ostali knedle? Zato što smo preuzeli mađarsku reč za knedlu - Gömböc, a knedla je reč nemačkog porekla - Knödel (ili Klöße). Kako god da nazivate ovaj slatkiš, možete ih zvati i okruglicama, radi se o istom slatkom testu od krompira punjenom voćem, a u ovom slučaju svežim kajsijama. 

Sastojci:

  • 1 kg krompira,
  • 1/2 kg oštrog brašna,
  • 2 jajeta,
  • malo soli,
  • 2 kašike ulja,
  • 2 kašike putera,
  • 3-4 kašike prezle,
  • 3-4 kašike mlevenih oraha
  • 1 kesica vanil šećera.

Za punjenje: sveže kajsije

Napomena:

Jednostavnije mere su sledeće: na 1 deo krompira treba 1/2 dela brašna. Npr. na 700 g skuvanog i ispasiranog krompira, dodajte 1 jaje i 300-350 g brašna. Koliko brašna treba zavisi i od vrste krompira i koliko u njemu ima vlage.

Koristite oštro brašno, a ako ga nemate onda napravite mešavinu pola-pola od običnog mekog brašna i pšeničnog griza.

Ako koristite sitnija jaja onda vam je potrebno 2 komada na ovu količinu. Onih XXL velikih je dovoljno 1 jaje.

gomboce sa kajsijama

Priprema:

Krompir skuvajte u ljusci (da ne bi upio mnogo vode). Kuvan krompir oljuštite i ispasirajte. Dodajte prstohvat soli, brašno i jaje. Umesite sve tek koliko je potrebno da se svi sastojci sjedine. Testo ne treba dugo mesiti, jer što ga više mesite više će se lepiti.

Kajsije operite, izvadite im koštice i isecite na polovine. Ako su kajsije sitnije, možete stavljati i obe polovine u jednu knedlu.

Nabrašnite podlogu a umešeno testo razvucite oklagijom na debljinu od oko pola santimetra i isecite ga na kvadrate. Na svaki kvadrat testa stavite polovinu ili celu kajsiju (u zavisnosti od veličine). Presavijete krajeve i rukama formirate knedle odn. gomboce.

U šerpu sipajte vodu i kašikicu soli. Gomboce, jednu po jednu, stavljate u kipuću vodu. Nemojte staviti odmah sve. Sačekajte da se skuvaju prvih 4-5 komada, pa tek onda kuvajte drugu turu. Gomboce su kuvane kada isplivaju na površnu, što je svega par minuta.

U drugoj šerpi, ili u tiganju, u kojem ste zagrejali puter i ulje, propržite mešavinu prezle i oraha da porumeni. Dodajte i vanil šećer. Kuvane knedle ocedite od vode i odmah ih ubacite u tiganj sa uprženom prezlom. Sve gomboce obložite prezlom.

Knedle možete praviti i sa bilo kojim drugim sezonskim voćem, smrznutim, ili voćem iz kompota, kao gomboce sa višnjama, ili gomboce sa šljivama, a možete napraviti i gomboce bez krompira kao što su griz gomboce sa šljivama.

gomboce sa kajsijama pin

gomboce sa kajsijama 8 2

Podelite na društvenim mrežama