Postoji li neko ko živi na ovim prostorima, a da nije probao dinje ili da ne zna šta je to? Da li znate zašto se za one dinje koje nisu baš slatke se kaže da su kao krastavac? Osim što po ukusu podsećaju na krastavac, po nekoj botaničko-biološkoj podeli dinja pripada porodici lat. Cucurbitaceae u koju spadaju i lubenice, bundeve, krastavci... a rodu lat. Cucumis gde su isto tako krastavci. Vrsta dinja ima mnogo, ne bih se upuštala u njihovo nabrajanje i razliku u izgledu, debljini kore, boji, ili ukusu. Ono što je karakteristično za sve dinje je da su sve bogate vodom i hranljivim materijama, ali i da imaju malo kalorija.

Ima li onih koji ne vole da jedu ovo voće/povrće? Ima! Ja! Dinje ne jedem, ali uopšte - nikad i nisam, tačnije otkad znam za sebe. Ne mogu da kažem da ih ne volim, jer jednostavno ne mogu da podnesem njihov miris i ukus. Da li je to moj hendikep ili ne, zavisi od toga da li ste njihov ljubitelj ili niste. Ali, bez obzira, redovno ih kupujem jer u mojoj porodici ima članova koji se "dave" u dinjama. Ali tu se sva moja priča skoro pa završava. Sve se svodi na to da se dinja kupi, opere, ocisti i stavi u frižider na hladjenje. Ništa od poslastica sa dinjom nikad nisam pravila, zato sam ovu dinju sa šunkom stavila među slatkiše, jer ne znam da li je ovo predjelo, desert ili salata ili nešto četvrto? Ćak i ovaj "fotomodel" je pravio Zeka, u ovom receptu ja sam samo zapisničar.

dinja_sunka

Najbolje dinje su naravno u sezoni skidanja domaćih šunki sa tavana. Ali pošto većina nas, nema na raspolaganju tavan za sušenje šunki, a zahvaljujući globalizaciji, u svako doba godine imamo da kupimo i dinje i dimljene šunke, ovaj specijalitet ne mora biti striktno vezan baš za letnje doba. Ako ne volite slatko slane kombinacije, ali kada vam se sledeći put desi da kupite "krastavac" dinju iskoristite je u kombinaciji sa nečim slanim kao što je to npr. šunka. Kako?

Narežite dinju na kockice i umotajte je u šunku ili ne morate čak ni to raditi - jedite je friško nasečenu domaću dimljenu šunku kao meze. Uz dijetalnu dinju, malo "zdrave" dimljene mesne hrane neće mnogo škoditi - bar tako kažu ovi moji muški koji  su jednu slistili i pre nego sto su rekli "dinja".  ;)

Prijatno!

Podelite na društvenim mrežama