Ne znam nikog ko je probao dimljenog šarana a da mu se nije svideo. Ako ga do sada niste probali, jedini način da otkrijete verodostojnost mojih reči je da ga probate. Ako nemate u blizini nekog ko prodaje dimljenu ribu, možete čak i sami probati da ga nadimite, čak i u improvizovanoj pušnici (vidi recept kako da napravite dimljenog šarana).

Sastojci:

  • 1 dimljeni šaran (ili oko 250 g po osobi),
  • 1 kg krompira,
  • ulje,
  • so i biber.

Napomena:

U zavisnosti od broja osoba za koje spremate, za 4 osobe je potreban šaran od otprilike 1 kg, bez glave i repa. Dimljeni šaran je, kao dimljena šunka ili slanina, veoma slan. Kada solite krompir vodite o tome računa.

Priprema:

Krompir skuvajte u ljusci i isecite ga na kriške. Nije potrebno da krompir bude sasvim kuvan jer će se još dopeći sa šaranom, a i ako se sasvim skuva, raspašće se kada ga budete sekli.

Rernu uključite da se greje na 220-250°C.

Šarana isecite na manje komade. U nauljenu vatrostalnu činiju (ili tepsiju) poslažite kriške krompira i od gore poslažite ribu. Sve stavite u zagrejanu rerdnu i pecite 10-15 minuta na istoj temperaturi ili dok krompir ne porumeni. Šaranu je potrebno vrlo kratko pečenje. Mnogo kraće nego kada pečete svežeg šarana. Ukoliko ribu pečete dugo na niskoj temperaturi, presušiće se.

Pečenog dimljenog šarana i krompir poslužite sa ukišeljenim crnim lukom i iseckanim peršunovim listom.

dimljeni sran sa krompirom

dimljeni saran sa krompirom 8

dimljeni saran sa krompirom 2

dimljeni saran sa krompirom 11

Podelite na društvenim mrežama