Preciznije rečeno: dimljenje ribe u domaćoj radinosti i kako da sami odimite ribu u improvizovanoj "pušnici"? Recept, kako mi koji nemamo pušnice i sušare, ali imamo dobru volju možemo da odimimo komad ribe za jedan porodični ručak.

Možda će vam se na prvi pogled učiniti da je komplikovano, ali ovakav način dimljenja nije komplikovaniji od pečenja običnog roštilja. Čak možete iskoristiti i žar posle pečenja roštilja za odimljavanje ribe.

Zašto kažem odimljavanje? Zato što to nije klasično dimljenje u pušnici koje može da traje par dana ili barem nekoliko sati i nekoliko dimova. Odimiti znači da svako ko to želi uz pomoć malo vatre i žice za roštilj ili roštilja na preklop ili makar pomoću dve stare velike šerpe to uradi. Druge prednosti: višestruko je jeftinija ovakva domaća izrada dimljene ribe, sami birate vrstu drveta, količinu začina, a sami možete regulisati količinu dima i temperature, kao i koliko želite dugo da dimite ribu.

dimljeni saran 27Za početak šta je potrebno za ovaj recept:

  • 1 masniji šaran koji je neočišćen nešto više od 2 kg (ili kupite 2 fileta od po 1 kg),
  • 3 pune kašikice soli,
  • po 1 kašikica mlevenog bibera i  tucane ljute paprike (ili po ukusu),
  • malo suvog peršuna i ruzmarina (ili nekog vama omiljenog začina).

Za ovaj recept osim namirnica potrebni su i sledeći rekviziti:

  • drvo,
  • žica za roštilj,
  • roštilj sa poklopcem ili dve stare kante, ili šerpe, aluminijumska folija ili nešto slično čime možete zatvoriti sistem za dimljenje.

U zavisnosti od toga koliki roštilj imate ili za koliko ljudi spremate, povećajte količinu ribe i začina. Kao i obično ovde je priča samo o principu dimljenja, količinu namirnica prilagodite vašim potrebama.

Šarana očistite od krljušti, izvadite utrobu, odsecite glavu i vrh repa. Ono što ostane presecite na polovine. Ako možete i želite izvadite i kosti, mada to i nije tako bitno u ovoj fazi jer će se one mnogo lakše izvaditi posle sušenja i pečenja/kuvanja.

U šoljici (ili gde vam je zgodno) izmešajte so i začine. Mešavinu začina dobro utrljajte u meso ribe sa svih strana i stavite u staklenu ili keramičku poklopljenu posudu najmanje 24 sata na hladnom mestu. Hladno mesto znači temperaturu od 0 pa do maksimalno 10°C, idealno je oko 4-6°C.

dimljeni saran 23

Pre dimljenja, ribu operite pod mlazom hladne vode da sperete višak soli. Riba je upila dovoljno soli, ali ako ne saperete taj spoljašnji višak, finalni proizvod će biti previše slan.

Za pravljenje dima koristite sitnije komade bagremovog ili bukovog drveda, ili krupniju piljevinu. Drvo dobro natopite vodom (a možete i mešavinom vode i vina da bolje miriše). Takođe možete nakvasiti i razne začinske biljke kao što su ruzmarin ili majčina dušica ili žalfija. U zavisnosti od toga koju ribu dimite možete koristiti i različite vrste začinskih biljaka kako biste dobili različite mirise dima a samim tim i ribe.

dimljeni saran 25

Od suvog drveta zapalite vatru, kada prestane da gori i kada se napravi žar preko njega stavite nekoliko komada nakvašenog drveta i na kraju žicu za roštilj. Žicu premažite masnoćom.

Vatra od suvog drveta ne treba da gori, odnosno treba da bude toliko žara koliko je potrebno da dimi. Pri ovakvom dimljenju riba ne bi trebala da se peče, tek malo da se zagreje i da se napravi tanka korica, ali zato dobija miris dima.

dimljeni saran 21

Bitna stvar je da koristite kvalitetno drvo. Nemojte koristiti drvo sa mnogo smole ili drvo koje nema lep miris dima.

Preko žara stavite mokro drvo i kada počne da dimi namestite rešetku odnosno žicu za roštilj.

Na žicu stavite oprane filete šarana kožom okrenutom na dole i poklopite drugom polovinom roštilja ili nekom većom metalnom posudom ili sve prekrijte aluminijumskom folijom da dim što manje izlazi sa strane. Ostavite poklopljeno 20-30 minuta. Nakon tog vremena otklopite i pažljivo skinite filete pazeći da se ne skine koža. Ako ste namazali žicu i ako je riba masnija verovatno ćete to lako odraditi, ali moguće je i da se malo zalepi, zato pažljivo i strpljivo je odvojite od rešetke.

dimljeni saran 20

Na ovaj način vi niste ispekli ribu i ona nije gotova. Ako želite gotov proizvod, možete i pojačati vatru i produžiti vreme dimljenja kako bi se riba na vrelom dimu i ispekla.

Odimljena riba je tek poluproizvod koji možete kasnije peći u tiganju ili šarana kuvati u vinu, ili mleti za pljeskavice od ribe ili za sarmu ili punjene paprike...

dimljeni saran 24

Ono što je bitno to je da ovakvim načinom dimljenja, ribu nećete presušiti, možete je dimiti onoliko koliko to vama odgovara, jedino što, kao poluproizvod, ne može dugo da stoji, što znači da je treba odmah koristiti (kuvati ili peći) ili da je stavite u zamrzivač i kasnije po potrebi odmrznete.

dimljeni saran 3

Najjednostavniji način pripreme dimljene ribe je da je samo dopečete u rerni, uz dodatak krompir salate ili salate od pasulja...

dimljeni saran 8

dimljeni saran 12

Podelite na društvenim mrežama