Bez obzira da li ćete piti pivo pored logorske vatre vrteći kobaje na štapu, ili ćete roštiljati s društvom uz pivo, ili ćete u tiganju ispeći ili skuvati neko dimljeno meso (i riba je meso) sa pivom, u bilo kojoj varijanti dimljeni miris mesa i pivo su savršen par koji ne treba razdvajati.

Količinu namirnica prilagodite broju osoba za koje kuvate, vrstu ili stil piva takođe prilagodite vašim mogućnostima i ukusima, a potrebni sastojci su za 2 osobe:

 • 300 g fileta dimljene pastrmke,
 • 3 kašike putera,
 • 1 kašika maslinovog ulja.
 • 1 manji crni luk,
 • 1 čen belog luka,
 • 2,5 dl piva (po vašem izboru),
 • 2 dl kisele pavlake,
 • 2 kašike narendanog parmezana,
 • nekoliko suvih paradajza (5-6),
 • 1 vezica peršunovog lista,
 • 1 kašikica usoljenih kapara,
 • narendana korica limuna,
 • so i biber.

Napomena:

Umesto pastrmke možete koristiti i neku drugu dimljenu ribu koja vam je dostupna (dimljeni šaran, skuša, losos,...). Bez obzira koju ćete peći, svaka dimljena riba je slana, tako da ne treba da je dodatno solite (baš kao što ni šunku ili dimljenu slaninu ne biste solili).

Priprema:

Biber i narendanu koricu limuna pospite po mesu ribe. Ulje zagrejte u tiganju i zapecite file pastrmke kožom okrenutom na dole, oko 5 minuta ili dok koža ne postane krcava po vašem ukusu. Tih 5 minuta pečenja je dovoljno da tanki fileti budu skoro sasvim pečeni. Ukoliko pečete veće šnicle ili celu dimljenu ribu, možete produžiti vreme, sve dok ribu ne ispečete po svom ukusu. Filete ribe izvadite iz tiganja i ostavite na toplom mestu.

U isti tiganj dodajte iseckani crni luk, propržite ga da porumeni (desetak minuta) i zatim dodajte iseckani beli luk i sve nalijte pivom. Kuvajte dok pivo ne ispari otprilike za polovinu. Smanjite temperaturu ringle na minimum. Dodajte pavlaku, sir, puter i mešajte dok se sve ne rastopi. Kada se sos malo zgusne, na kraju dodajte iseckani peršunov list, iseckani suvi paradajz i kapare. Promešajte i vratite ribu u sos kožom okrenutom na gore kako bi meso ribe upilo što više sosa.

Poslužite odmah, toplo, sa ili bez priloga - po želji i ukusu.

dimljena pamstrmka u sosu od piva

dimljena pamstrmka u sosu od piva 5

Ako volite da kombinujete pivo sa hranom ili ako ste samo ljubitelj piva, kao što sam i ja, trebalo bi da znate i barem neke osnovne stvari o ovom, verovatno jednom od prvih, ljudskom rukom napravljenih, alkoholnih pića.

U poslednjih par godina se kod nas pojavio veći broj malih, zanatskih, kraft pivara gde možete kupiti različite vrste odnosno stilove piva. Pivari su tu vrlo strogi: vrste i stilove piva ne treba poistovećivati. To su različiti pojmovi.

Prva i osnovna stvar je da postoje dve najrasprostranjenije vrste piva (postoje još afrička (od posebne vrste žitarica) i belgijska vrsta) i da je osnova te podele u kvascima koji se koriste za fermentaciju:

 • Lager piva sa kvascima donjeg vrenja, odnosno kvascima koji padaju na dno i čije vrenje se odvija i na nižim temperaturama. Najčešći stilovi ove vrste piva su Pilsneri (nazvani po Plzenu, gradu u Češkoj), laganija i slabija piva, a od industrijskih piva su to Jelen, Lav, Stropramen, Heineken i sl.
 • Ejl odn. Ale piva sa kvascima gornjeg vrenja, odnosno kvascima koji ne padaju na dno nego isplivaju na površinu i gde se fermentacija odvija na nešto višim temperaturama. U ovu vrstu spadaju jaka, aromatična piva kao što su Pale Ale (vrlo gorka piva), Amber (crveno pivo), crni Porter ili Stout, a primer ovog poslednjeg je npr. Guiness (meni omiljeno pivo).

Dalje podele stilova piva mogu biti na pšenična, ražena, ječmena (najpoznatija su nemačka pšenična piva), ili voćna piva (najviše ih proizvode u Belgiji, kao i posebnu vrstu piva sa spontanim i dugim vrenjem, posebnim bakterijama i kvascima), slabija ili jača, mutna ili bistra,... i zahvaljujući entuzijastima širom sveta, malim zanatlijama, pa i hipsterima, pivo nije više samo jeftino piće iz reklama "za majstore" ,"lavove", ili "prave muškarce", jer eto ima i nas ostalih koji to nismo.

Koje pivo izabrati za određenu vrstu hrane? Za mene, ili bilo koga drugog ko nije stručnjak, odgovor je kratak (isti važi i za vino): pivo koje biste rado popili uz neko jelo iskoristite isto tako rado i za kuvanje. Jednostavno. Sve ostale kombinatorike i teorije o ukusima i mirisima prepuštam iskusnim stručnjacima.

dimljena pamstrmka u sosu od piva 2

Podelite na društvenim mrežama