Dimljena riba i slatkasti batat su odlična kombinacija. Ako mi ne verujete, moraćete sami napraviti ovaj veoma jednostavan recept za odlično jelo sa dimljenom pastrmkom. Umesto ljubičastog batata možete koristiti i narandžasti ili beli, ali ljubičasta boja batata me oduševljava.

Sastojci:

  • 300 g dimljene pastrmke,
  • 2 ljubičasta batata,
  • 250 g graška,
  • maslinovo ulje,
  • so i biber.

Napomena:

Pošto znam da postoje ljudi koji ne podnose laktozu, ovaj recept sam pravila i bez mleka i bez putera. Pire krompir, ili pire od bilo kog povrća, za mene je uvek bolji kada se priprema sa puterom i mlekom. Ako vam mlečni proizvodismetaju, koristite ulje i vodu u kojoj se povrće kuvalo.

Priprema:

Batat i grašak odvojeno skuvajte u posoljenoj vodi. Sve što kuvate sa ljubičastim batatom će promeniti boju, zato ga uvek kuvajte odvojeno od ostalog povrća. Skuvani batat izgnječite, promešajte i začinite po ukusu. Za posno jelo nemojte dodavati mleko i puter u pire.

Dimljene filete pastrmke kratko (po 2-3 minuta sa svake strane) ispecite na visokoj temperaturi u gril ili običnom tiganju.

Pečenu ribu poslužite sa pripremljenim pireom od ljubičastog batata i skuvanim graškom, a po želji dodajte limun i iseckanu mirođiju. Ko ne voli grašak s mirođijom? Samo oni koji ne vole grašak ili ne vole mirođiju ;)

dimljena pastrmka sa batatom i graskom 2

dimljena pastrmka sa batatom i graskom 5 2

dimljena pastrmka sa batatom i graskom 8

Podelite na društvenim mrežama