Sveža ili dimljena carska rebra (carsko meso) su rebra sa kojih nije skinuta slanina. Ukratko bogato, masno meso sa ili bez kostiju, koje je idealno kako za dugo kuvanje tako i za dugo i sporo pečenje na niskim temperaturama.

Sastojci:

  • 1 kg dimljenih carskih rebara,
  • 1 kašikica bibera u zrnu,
  • 1-2 lovorova lista,
  • 1 kašikica zrna korijandera,
  • 1 kašikica pimenta (najkvirca),
  • tucana ljuta paprika po ukusu,
  • 2,5 dl piva po vašem izboru i ukusu.

Za prilog pečeni krompir i kiseli kupus.

Napomena:

Rebra možete kuvati/peći i u komadu, ali brže i lakše će vam biti ako zamolite mesara da ih iseče satarom na manje komade. Ovo jelo nije potrebno dodatno soliti. Ako poslužujete uz kiseli kupus koji je takođe slan, neposoljeni krompir bilo pečen ili kuvan je idealan dodatak kojim ćete barem prividno ublažiti slanoću jela.

Priprema:

U slow cooker ili krčko sipajte pivo, dodajte začine biber, lovor (ili nešto treće ako želite). Dodajte dimljeno meso isečeno na kocke, poklopite i kuvajte na "low" 6-8 sati. Idealno je uključiti aparat ujutru pre odlaska na posao i kada se vratite kuči ručak je gotov.

Druga varijanta je da isto ovo kuvate u ekspres loncu, s razlikom da je vreme kuvanja u ekspres loncu oko 30 minuta.

Treća varijanta je da meso, vodu ili pivo sa začinima stavite u zemljenu posudu sa poklopcem (sačem) ili u dublju tepsiju koju možete prekriti aluminijumskom folijom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180-200°C oko 2 sata ili dok meso ne omekša. U ovoj varijanti pečenja u rerni, pred kraj pečenja ili kad meso već omekša, dodajte krompir isečen na kriške i pecite još oko 45 minuta ili dok krompir ne porumeni.

Gotovo jelo poslužite sa pečenim krompirom (ili pire krompirom) i salatom od kiselog kupusa.

dimljena svinjska rebra sa krompirom i kupusom

dimljena svinjska rebra sa krompirom i kupusom 5

Podelite na društvenim mrežama